Videó

Ilyen a világ egyik legnagyobb veszélyeztetett madara, amikor épp kikel a tojásból

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 10:21

A San Diego-i állatkertben kikelt a 250. kaliforniai kondorfióka, ami fontos mérföldkőnek számít a kritikusan veszélyeztetett faj számára.

A kaliforniai komondorok világpopulációját 2022 végén 561-re becsülték, ebből 347 szabadon élő madár három nyugati államban és Mexikóban, 214 pedig fogságban él - közölte az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata.

„Ez a szezon első kikelése, és ez lesz a 250. fióka, amely a San Diegó-i Állatkert Szafariparkjában kikel, ami jelentős számunkra, mint szervezet, és a kondorok helyreállítási programja számára is” – mondta Nora Willis, a San Diegó-i Állatkert Vadvilági Szövetségének vezető vadgondozó szakembere.

Mielőtt a tojás kikelt volna, inkubátorba helyezték, és megfigyelték. Ezután CT-vizsgálatnak vetették alá, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy helyesen helyezkedik el a kis fióka a tojásban.

A fiókát, amelynek nemét még nem sikerült meghatározni, most szülei, Mexwe és Xol-Xol gondozzák. Xol-Xol volt az első kondor, aki 1982-ben érkezett a San Diego-i állatkertbe.

„Hihetetlenül sokat tett hozzá. Rengeteg fiókát nemzett, akik most szabadon repülnek a vadonban, és ezt még valószínűleg egy ideig így is fogja tenni” – mondta a szakember.

A kaliforniai kondor a világ egyik legnagyobb repülő madara, szárnyfesztávolsága akár 2,7 méter is lehet, és súlya több mint 9 kilogramm.

 

#Videó#kondor#madár#veszélyeztetett#san diego#állatkert#tojás

Címlapról ajánljuk