Videó

Videón, ahogy ecuadori katonák behatolnak a mexikói követségre és elhurcolják volt alelnöküket

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 10:18

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök kedden azt sejtette egy sajtótájékoztatón, hogy Ecuador más kormányok támogatását is maga mögött érezhette a mexikói nagykövetségen végrehajtott rajtaütésében. A térfigyelő kamerák felvételein jól látszik, hogy ecuadori ügynökök behatolnak a nagykövetségre, és szembeszállnak egy mexikói tisztségviselővel is.

A Lopez Obrador keddi sajtótájékoztatóján sugárzott, a nagykövetségen készült videofelvételeken látható volt egy erőszakkal feltört ajtó, valamint egy férfi, aki a jelek szerint Jorge Glas, Ecuador volt alelnöke, aki a nagykövetségen keresett menedéket, és akit rendőrök vittek ki az épületből. A videón az is látható, hogy a követség munkatársai megpróbáltak eltorlaszolni egy másik ajtót, de a fegyveres ecuadori biztonságiak félreállították őket.

Glast, akit már kétszer elítéltek korrupció miatt, és most újabb vádakkal néz szembe, pénteken tartóztatták le, miután december óta a mexikói nagykövetségen élt.

Lopez Obrador bírálta az Egyesült Államok és Kanada „kétértelmű” álláspontját a konfliktussal kapcsolatban, és felvetette, hogy más hatalmak is támogathatják Daniel Noboa ecuadori elnököt. Kedden az Egyesült Államok arra kérte Ecuadort, hogy működjön együtt Mexikóval a diplomáciai vita megoldása érdekében.

Mint ismert megszakította diplomáciai kapcsolatait Mexikó Ecuadorral. A közép-amerikai ország így tiltakozik az ellen, hogy az ecuadori hadsereg behatolt a mexikói nagykövetség épületébe, és letartóztatta az ott lévő volt alelnököt. Erről szombaton számolt be az RTL Híradó.

#Videó#razzia#mexikó#ecuador#alelnök#diplomácia

Címlapról ajánljuk