Videó

Megbabonázott tömegek, áhítat és éljenzés – így fogadták a teljes napfogyatkozást

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 9:30

Több amerikai nagyvárosban is tömegek gyűltek össze, hogy megnézzék a napfogyatkozást hétfőn. A pennsylvaniai Erie egyike volt azoknak az észak-amerikai városoknak, amelyek a „totalitás útvonala” mentén fekszenek, vagyis amikor a Hold a Nap és a Föld között haladt el, teljesen eltakarta a Napot.

Napfogyatkozás vetette árnyékát a kanadai Fort Erie partjaira is. A légi felvételek itt készültek, jól látszik, hogy az emberek egy strandon gyülekeztek, azután az ég teljesen elsötétült.

Észak-Amerika-szerte égboltfigyelők tömegei néztek felfelé a megfeketedett napra a déli szürkületben, éljenzéssel, zenével és házasságkötéssel ünnepelve az első teljes napfogyatkozást.

2017 óta ez volt az első teljes napfogyatkozás, amely Észak-Amerika nagy részén látszódott, és 2044-ig ez lesz az utolsó, amely az Egyesült Államokban látható.

A következő teljes napfogyatkozásra 2026. augusztus 12-én kerül sor, ez Grönlandon, Izlandon, Spanyolországban, Oroszországban és Portugália egy kis részén lesz látható, a részleges napfogyatkozás pedig Európában, Afrikában, Észak-Amerikában, az Atlanti-óceánon, a Jeges-tengeren és a Csendes-óceánon.

#Videó#napfogyatkozás#Észak-Amerika#nap#hold#föld#bolygó

Címlapról ajánljuk