Videó

Orbán Viktor név szerint ismert „Soros-zsoldosokat” emlegetett, két hét múlva listázta őket a kormánylap

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 12:24

Orbán Viktor még a 2018-as választások előtt egy pénteki rádióinterjújában azt állította, hogy név szerint ismer kétezer „Soros-zsoldost” a kormány. Hat évvel ezelőtt ezen a napon a miniszterelnök azt mondta: Soros György katonái magukat leplezték le az akkoriban nyilvánosságra került hangfelvételeken, hogy céljuk a kormány megbuktatása és Magyarország bevándorlóországgá alakítása.

Az ügy folyományaként két héttel később a kormányközeli Figyelő című lap listát közölt azokról, akik szerintük Soros György zsoldosai lehettek. A nevek között szerepeltek egykori politikusok, CEU-s tanárok, újságírók és civilek, szociális munkások is, de felsorolták egyebek mellett a TASZ, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet tagjait is. A civil szervezetek akkor arról beszéltek, a legsötétebb történelmi időket idézi, hogy másképp gondolkodó embereket listáznak.

Végül harmincnégyen perelték be az azóta megszűnt Figyelőt, amiért felkerültek a kormányközeli lap „Soros-zsoldoslistájára”. 2022 szeptemberében korábbi két pernyertes után 34 személynek adott igazat a bíróság.  A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kimondta, hogy „hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő” is volt a Soros-lista.

A Figyelő akkori főszerkesztője az a Lánczi Tamás volt, aki most a Szuverenitásvédelmi Hivatalt vezeti.

#Videó#ezen a napon#orbán viktor#politika#Híradó#figyelő#listázás#soros györgy#zsoldos

Címlapról ajánljuk