Videó

Aki tud nemet mondani az ágyban, az mer fizetésemelést kérni

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 14:38

Magyarországon egy 14 éves fiatal bármilyen felnőttel élhet legálisan szexuális életet, sőt, bizonyos esetekben ez a korhatár 12 év. Ehhez képest idehaza nincs intézményesített szexuális oktatás, sőt, a törvények szerint 18 év alatti legálisan nem is férhet hozzá ilyen anyagokhoz. Jámbor Eszter, a Testsuli test-ismeretterjesztő közösség alapítója egyebek közt arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy sokszor szembesült azzal, hogy akár 50 éve házas nők sincsenek tisztában alapvető dolgokkal. Pedig állítása szerint a szexuális önismerettel a sima önismeretünk és az önbizalmunk is javulhat. 

Jámbor Eszter a Testsuli alapítója. Azért hozta létre ezt a test-ismeretterjesztő közösséget, mert úgy látta, Magyarországon nincs intézményesített szexuális oktatás. Miközben ahol ilyesmi létezik, ott ez a számokon is látszik: kevesebb a tinédzserterhesség és ritkábbak a nemi betegségek is. Sok országban van életkornak megfelelő szexuális edukáció, de ez nem azt jelenti, amit sokan gondolnak, hogy kisiskolásoknak arról mesélnek, milyen egy jó póz.

Az életkornak megfelelő szexuális edukáció egyebek közt azt jelenti, hogy már az óvodás gyereknek is megtanítják az úgynevezett bugyiszabályokat. Vagyis, hogy ami a fehérnemű alatt van, ahhoz engedéllyel lehet csak hozzáérni.

Az rtl.hu-nak adott interjújában Jámbor Eszter egyebek közt arról beszélt, sokszor szembesült azzal, hogy akár 50 éve házas nők sincsenek tisztában azokkal az alapvető dolgokkal, amik ahhoz kellenek, hogy az intim életükben boldogok legyenek a párjukkal.

Kritizálta azt is, hogy miközben a szexuális felvilágosító vagy egyéb, a szexualitás megértését segítő anyaghoz törvényesen csak 18 éves kor felett lehet hozzájutni, addig bizonyos esetekben már 12 éves kortól lehet törvényesen szexelni.

Ma Magyarországon a törvények szerint, 12 éves korodtól 18 év alattival legálisan élhetsz intim életet, viszont, ha felmész az internetre és szeretnél a tinédzserterhesség megelőzéséről olvasni, akkor nem teheted ezt meg. Szexelhetsz, de nem tanulhatsz róla, mert a 18-as karikát rá kell tenni ezekre a cikkekre

– mondta, majd hozzátette: 14 éves kor fölött már bármilyen felnőttel lehet nemi életet élni, de a tudáshoz ebben az életkorban is csak korlátozottan lehet hozzáférni.

Jámbor Eszter a fenti videóban egyebek közt arról is mesél:

  • miért mer fizetésemelést kérni a munkahelyén az, aki tud nemet mondani az ágyban;
  • mit ajánlott egy magyar orvos a „fájdalommentes” házaséletért;
  • mikor vizsgálták meg először a világon a teljes csiklót;
  • az öt évvel ezelőttihez képest mennyit változott a magyarok szexuális tájékozottsága;
  • és mit mond a WHO a szexuális ismeretekhez való hozzáférésről.
#Videó#szexuális felvilágosítás#jámbor eszter#szexualitás#oktatás#testkép#ma#Életmód

Címlapról ajánljuk