Videó

Felkavaró felvételek arról a napról, amikor Madridban megállt az idő – 20 éve történt az egyik legvéresebb terrortámadás

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 14:14

Figyelem, a fenti videó egyeseket érzékenyen érinthet! Madridban 20 éve követték el az egyik legvéresebb terrortámadást Európában. Összehangolt pokolgépes merényletsorozat okozta 191 ember halálát a madridi vasúti hálózaton. A spanyol fővárosban ma megemlékezéseket tartanak.

Tíz, mobiltelefonon keresztül aktivált robbanóanyaggal teli hátizsák robbant fel négy zsúfolt vonaton azon a hétfő reggelen. A robbanások következtében a síneken holttestek hevertek, és közel 2000 ember sérült meg.

José María Aznar akkori miniszterelnök kezdetben a baszk szeparatistákat, az ETA-t hozta összefüggésbe a támadásokkal. A választások közelsége miatt a robbantások erős politikai hangsúlyt kaptak. A hatalmon lévő Spanyol Néppárt támogatta az Egyesült Államokat az iraki háborúban, és ezért Aznar miniszterelnök el akarta kerülni, hogy a választókban az a benyomás keletkezzen, hogy a terrortámadást a kormány politikája provokálta ki. Ezért is vádolták a merénylet elkövetésével a néppárti vezetők eleinte az ETA baszk szeparatista szervezetet. A választást végül az ellenzéki szocialista párt nyerte meg.

Hét gyanúsított, köztük a vonatrobbantások két feltételezett vezetője felrobbantotta magát egy külvárosi lakásban, miután a rendőrség három héttel a támadás után a nyomukra akadt. A spanyol bíróság 2007-ben 21 embert talált bűnösnek a vonatrobbantásokban való részvételben, de három férfit felmentett a támadás kitervelésének vádja alól.

A merényletek áldozatainak emlékére hétfőn Madridban megemlékezéseket tartanak a merényletek 20. évfordulóján.

#Videó#madrid#terrortámadás#vonat#pokolgép#iszlamista

Címlapról ajánljuk