Videó

Ezek a felvonulók most mások: soha nem látott borzalmakra hívták fel a figyelmet a riói karneválon

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 10:57

Az egyik szambaiskola tagjai egy Amazonasban élő őslakos közösség humanitárius problémáira, és az influenzában, maláriában és alultápláltságban elhunyt mintegy 35 ezer lakosra hívta fel a figyelmet a riói karneválon. A betegségeket az illegális bányászok hurcolják be az elszigetelt törzsek közé.

Elpusztítjuk az Amazonast, minden rosszul megy, és mi most ezzel az erős történettel állunk elő, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, mi zajlik ott 

– mondta az egyik táncos. A hatalmas felvonuló kocsijukon is megjelentek a janomami őslakosok figurái. (Higanymérgezés, malária, terméketlen talaj – csak betegségeket és éhezést kaptak a külvilágtól az amazóniai esőerdőben élő janomamik, akiket humanitárius válságba sodort az illegális aranybányászat, írtuk a törzs sorsáról szóló cikkünkben.)

A táncosok tiszteletüket fejezték ki a 2022-ben meggyilkolt Bruno Pereira őslakos szakértő és Dom Philips brit újságíró előtt is, akik épp azt tanulmányozták, hogyan védik meg magukat az őslakos törzsek az illegális vadászoktól, bányászoktól, favágóktól és halászoktól, mikor meggyilkolták őket.  

A riói karnevált 1928 óta rendezik meg, az ünnepségek milliókat vonzzanak.

#Videó#rio de janeiro#karnevál#szamba#amazonas#humanitárius#malária

Címlapról ajánljuk