Videó

Fűtetlen viskóból jött, a Legyen Ön is milliomosban diadalt aratott Leé József

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 14:56

„Tudja milyen érzés nekem, hogy életemben először nem én tartom a markom, hanem adhatok?” Ezt mondta Leé József, miután hárommillió forintot nyert a Legyen Ön is milliomos Friderikusz Sándorral készült különkiadásában, és játékostársainak adományozott a nyereményéből. Történetét 11 éve ezen a napon mutatta be a Fókusz. Leé József 2016-ban elhunyt, élete utolsó időszakát némaságra ítélve töltötte.

A szerénység és az önzetlenség példaképeként Leé József egészen a tizenkettedik kérdésig menetelt Friderikusz Sándor műsorában, a Legyen Ön is milliomosban! A 11 évvel ezelőtti adásban olyan játékosok próbálták ki magukat, akiknek közös sorsuk volt a hajléktalan lét. Volt köztük gerincsérves táncos, az „éhhalál szélén álló” író, de végül Leé József került be a játékba, aki nemcsak lexikai tudásáról, hanem önzetlenségéről is tanúbizonyságot tett, amikor hárommillió forintos nyereményéből mindegyik játékostársának kétszázezer forintot adományozott, így még neki is maradt pénze arra, hogy legnagyobb álmát teljesítse egy laptop és egy diktafon beszerzésével.  

Leé József nyereménye után is folytatta munkásságát a Fedél nélkül című lapnál. Majd 2016-ban, hosszú betegség után végleg búcsút vett a földi léttől. Erdős B. Gyula írótársa és barátja így emlékszik rá:

„Előadói karrierjét némaságra ítélő betegsége szakította félbe, pedig sok iskolába úgy hívtak vissza bennünket, hogy remélik a Józsi is jön, de ő már nem mondhatja el többé a diákoknak az élettörténetét, nem szavalhatja el saját versét, és nem játszhat többé szituációs játékban a diákokkal. Némaságra ítélt állapotában is folytatta a versírást, a lapterjesztést, sőt még az önkéntes munkát is a Fedél Nélkül lap szerkesztőségében. Ahol is alázattal rendezte a szerzőtársai írásait szinte az utolsó napjaiig.”

 

#Videó#leé józsef#ezen a napon#legyen ön is milliomos#gettó#pénz#nyomor#hajléktalan#fedél nélkül#friderikusz sándor

Címlapról ajánljuk