Videó

Az első magyar transznemű férfi esküvője – Gönczi Gábor ezzel a történettel nyert díjat társadalmi érzékenységért

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 4:58

Győrfi Tamás történetét Gönczi Gábor mesélte el először 1999-ben. A Fókusz egykori műsorvezetője személyre szóló levelet kapott egy kétségbeesett lánytól, aki idegennek érezte magát a saját testében, és aki végül hosszú önmarcangolás után úgy döntött, hogy férfivá operáltatja magát. Gábor végigkísérte Tamás átalakulását, megbíztak egymásban, ezért Tamás számára nem volt kérdés, hogy esküvőjére, ami 2010-ben volt, szintén elhívja a Fókusz stábját. Az esküvőről és a család beavatásáról szóló riportot 13 éve ezen a napon mutattunk be – a fenti videóban láthatják.

Gönczi Gábor Idegen testben élek című dokumentumfilmje, amely Tamás átalakulásáról szól, a Fókusz egymást követő epizódjaiból állt össze a 2000-es évek elején. Az alkotás 2003-ban elnyerte a társadalmilag legérzékenyebb riportfilmnek járó első Hégető Honorka-díjat. Gönczi Gábor még 2010-ben is – amikor Tamás esküvője volt – büszke volt a riportsorozatra.

A transzneműek jogait azóta nagy mértékben korlátozták Magyarországon: a parlament kormánypárti többsége 2020 májusában, a koronavírus-járvány közepette egy salátatörvényben tiltotta meg, hogy a megváltoztatott nemüket és nevüket bejegyezzék a hivatalos iratokba. Az Alkotmánybíróság 2023. februárban úgy döntött, hogy ez a jogszabály nem ellentétes az Alaptörvénnyel. Az ügyben idén 61 magyar transzszexuális magánszemély fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához.

#Videó#transznemű#ezen a napon#riport#gönczi gábor#operáció#gender#nemátalakítás#társadalmi érzékenység#Hégető Honorka-díj

Címlapról ajánljuk