Videó

„Majdnem annyi ideig ült a darab a fiókban, mint a Dzsinn a lámpásban” – Geszti Péterék egzotikus szerelmi történetet engedtek ki a palackból a szegedi szabadtérin

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 8:31

A 2023-as Szabadtéri-évad utolsó stúdióbeszélgetése alkalmával az Ezeregy éjszaka néhány művésze, Geszti Péter, Juronics Tamás, Trokán Nóra és Bányai Kelemen Barna csatlakozik Stahl Judithoz, hogy meséljen az online „közönségtalálkozó” nézőinek a world musical ősbemutatójáról, amire már az összes jegy elkelt.

Az ezeregy éjszaka csodálatos, burjánzó mesevilága csaknem kétezer éves. A történetfolyam arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből Tasnádi István, Geszti Péter és Monori András varázslatos zenés darabot alkotott. A szerzőtrió éveken át dédelgette a keleti meséket megidéző musical ötletét, ami most Juronics Tamás rendezésében valósulhat meg a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként.

A szemet gyönyörködtető látvány Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervező, animációs supervisor tervei alapján épült meg a Dóm téren. A mintegy 130 négyzetméternyi LED-falat is alkalmazó, lehengerlő színpadképet Madarász „Madár” János visual- és világítástervező keze munkája teszi még emlékezetesebbé.

Az előadásban megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún, a naiv királyfi, Jázmin, a meseszép hercegnő, az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár és természetesen a nagydumás Dzsinn. Ez a sztori azonban eltér a megszokottól: az egzotikus szerelmi történet bővelkedik drámai és humoros fordulatokban, a felcsendülő dalok pedig várhatóan egyszerre okoznak majd dallamtapadást felnőtteknek és gyerekeknek.

A történet keretjátékában Trokán Nóra alakítja Seherezádét, aki Sahriár király, azaz Bányai Kelemen Barna dühének csitítása érdekében kezd mesélni. A varázslatos cselekmény hőseiként Márkus Lucát és Tasnádi Bencét láthatják a musical nézői; ellenfelüket Stohl András, a csodaszép hercegnőt Bori Réka kelti életre. Az udvari főenunuch és a dzsinn kettős szerepében Mészáros Máté a musical mindkét síkján részt vesz a kalandok bonyolításában. Háremhölgyekként a Jazz+Az két énekesnője, Behumi Dóri és Váczi Eszter is végig kíséri majd a színpadi eseményeket. Az illusztris szereplőgárdát az Öreg Szultán szerepére meghívott Tamási Zoltán és a Maszrúr hóhért, valamint az Ifrítet alakító Kőrösi András vendégművészek mellett a Szegedi Nemzeti Színház Drámatagozatának három népszerű tagja, Kárász Zénó, Szívós László és Rédei Roland is kiegészíti.  A nagyszabású musicalben ráadásul több mint 40 statiszta, táncos, csoportos szereplő, és még tűzzsonglőr is színpadra lép majd.

Az ősbemutató előkészületeiről és a musicalről szerzőinek egyike, Geszti Péter dalszövegíró és kreatív producer, Juronics Tamás, az előadás rendező-koreográfusa, és a színpadi történet elindítói: Trokán Nóra és Bányai Kelemen Barna színművészek árultak el kulisszatitkokat a Szabadtéri Szalon Stahl Judit vezette idei utolsó adásában. A meglepetésekkel, nevetéssel, tanulsággal és fülbemászó dallamokkal teli új magyar musical hat estén át várja huszonnégyezer nézőjét a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

#Videó#szegedi szabadtéri játékok#geszti péter#Juronics Tamás#trokán nóra#stahl judit#ezeregy éjszaka#Bányai Kelemen Barna#world musical#szeged#szabadtéri szalon

Címlapról ajánljuk