Videó

Életveszély: a Duna közepén evezett két SUP-os a Gellért-hegynél, mentőmellény nélkül

rtl.hurtl.hu

2023. július 24. 17:50

A Duna egy igencsak forgalmas szakaszán tűnt fel két állószörfös, és bár a videót a készítő olvasónk megütközött a látványon, a SUP-osok valójában csak azzal hágták át a szabályokat, hogy nem viseltek mentőmellényt. A hajósszövetség elnöke szerint ugyanakkor nem a legjobb ötlet a Dunán gyakorolni ezt a tevékenységet.

„A Duna teljes magyarországi szakaszán a SUP (Stand Up Paddle) használata általánosságban megengedett, így ez alól a fővárosi szakasz sem kivétel” – közölte a BRFK, amikor a dunai állószörfözés szabályozásáról érdeklődtünk. 

„A SUP vízi sporteszköznek minősül, így az erre vonatkozó előírásokat kell betartani. Ezek közül a legfontosabb, hogy a SUP használója – függetlenül attól, hogy hány éves, és tud-e úszni – minden esetben köteles mentőmellényt viselni. További szabály, hogy éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között nem használható, illetőleg hidak, hajóújszűkületek területén a lehető legrövidebb időn belül köteles áthaladni” – írta még a rendőrség.

Van olyan cég Budapesten, amelyik éjszakai SUP-os városnézést kínál a Dunán klienseinek, ez azonban csak rendőrségi engedéllyel és felvezetéssel lehetséges.

A BRFK hozzátette, hogy bár külön statisztikát erről nem vezetnek, de kis számban előfordulnak a SUP használatával kapcsolatos szabálytalanságok, amiket jellemzően figyelmeztetéssel vagy alacsonyabb összegű helyszíni bírsággal szankcionálnak.

Ugyanakkor megjegyezték azt is: 

Szinte általánosnak mondható, hogy akik ezzel a vízi sporteszközzel közlekednek, mentőmellénnyel ugyan rendelkeznek, de azokat nem viselik, jellemzően a deszkán helyezik el őket.


Pedig ez már csak azért is indokolt lenne, mert mint a hajózási szakember az rtl.hu-nak fogalmazott, „nem életbiztosítás a Dunán SUP-ozni, mivel ez egy nemzetközi hajóút, komoly forgalommal”. Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára arra is felhívta a figyelmet, egy nagyobb hajóval nem lehet csak úgy kikerülni egy ilyen eszközt, lefékezni sem egyszerű, így nagyon kell vigyáznia annak, aki SUP-pal a Duna forgalmas szakaszára merészkedik.

A dunai SUP-osokról készült nézői videót a cikk tetején lehet megnézni.

#Videó#hajó#duna#sup#evezés#gellért-hegy#budapest#nézői videó

Címlapról ajánljuk