Videó

Videó: két napja forrong Párizs a 17 éves észak-afrikai származású fiú lelövése után

Cserei BettinaCserei Bettina

2023. június 29. 15:40

Franciaországban már két napja tartanak a tüntetések, miután kedden a rendőrség egy közúti ellenőrzés során halálos lövést adott le egy 17 éves fiúra. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint az éjszaka folyamán legalább 150 embert tartóztattak le. A fiatal futár halála az is keltett hatalmas figyelmet Párizsban, mert nem ez volt az első ilyen „baleset”, tavaly tizenhárom ember halt meg hasonló módon.

Ahogy arról korábban az rtl.hu-n is beszámoltunk, emberölés miatt vettek őrizetbe egy rendőrt Franciaországban, miután közvetlen közelről lelőtt egy 17 éves sofőrt egy közúti ellenőrzés közben.

A Noel nevű kamaszfiú lelövéséről videófelvétel is készült, ami a közösségi oldalakon kezdett el terjedni. A videón látni, hogy két rendőr áll egy Mercedes mellett, egyikük pedig pisztolyt fog közvetlen közelről a sofőrre, majd közvetlen közelről lelövi, amikor megpróbál elhajtani.

A kamaszt a mellkasán érte a halálos lövés. Az autóban még két fiatalkorú ült, az egyikük elszaladt, a másikat őrizetbe vették. A jármű oszlopnak ütközve állt meg, nem sokkal a lövés után.

A Le Monde című lap cikke szerint a rendőrség először úgy állította be az esetet, mintha a lelőtt sofőr szándékosan a rendőrök felé kormányozta volna az autóját, és megpróbálta őket elütni, arra utalva, hogy önvédelemről volt szó. A felvétel azonban ennek ellentmond.

Hasonló eredményre jutott az ügyészség is, csütörtökön bejelentették, hogy nem voltak adottak a fegyverhasználat feltételei. A 38 éves motoros rendőrt a kihallgatása végén előzetes letartóztatásba helyezték, szándékos emberölés miatt javasolja ellene a vádemelést az ügyész.

A francia belügyminiszter „különösen sokkolónak” nevezte az esetet, és arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát, és a „rendőrök ártatlanságának vélelmét”. Párizs rendőrfőkapitánya pedig közölte, hogy az eset „kérdéseket vet fel”.

Az eset után Párizsban már két napja tartanak a zavargások: Nanterre-ben a tüntetők tűzijátékot dobtak a rendőrökre és autókat gyújtottak fel. A déli Fresnes külvárosban egy börtön bejáratát is megtámadták a zavargók. További gyújtogatásokról számoltak be Lille-ből és Toulouse-ból is.

Nahel édesanyja videót tett közzé a TikTok-on, amelyben arra szólított fel, hogy csütörtökön Nanterre-ben emlékmenetet rendezzenek fia emlékére.

#Videó#Külföld#párizs#lázadás#tüntetés#noel#fejbe lőtte#rendőrség#17 éves

Címlapról ajánljuk