Vállalati hírek

A mi kis falunkba illő történetet ír az élet a pilisszentléleki lakos perében

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 15:22

A gyártó cégnek a saját pénzét kellene visszakapnia, de ez máig nem történt meg.

A mi kis falunk gyártója a saját pénzét kellene, hogy visszakapja a Kúria döntése alapján, de a jogerős döntés ellenére eddig ez még nem sikerült. Hangsúlyozzuk, hogy felperes visszafizetési kötelezettsége független attól, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult, amely eljárásnak nincs halasztó hatálya a Kúria döntésének végrehajtására.

A Kúria döntésének következtében a felperesnek vissza kell fizetnie a jogalap nélkül magánál tartott, a Content Factory Kft. filmgyártót illető összesen 2 900 000 forintot (300 000 forint sérelemdíj és 2 600 000 felperesi ügyvédi munkadíj).  

A Content Factory Kft. felhívja a figyelmet arra, hogy a 

visszafizetéssel érintett összeget nem felperesnek kell előteremtenie, hanem csupán a Content Factory Kft. által korábban a felperes ügyvédjének letéti számlájára fizetett összeget – 2,9 millió forintot – kellene visszautalni a kúriai döntés értelmében.

Emellett a kft. mindenképpen figyelemreméltónak tartja, hogy a felperes ugyan sérelmezi, hogy képmása 3 másodperc hosszan egy alkalommal vágóképen képernyőre került, (amit onnan a gyártó cég a jelzésre azonnal eltávolított) ugyanakkor évek óta maga tartja fenn a sajtó érdeklődését az ügy és személye iránt. A Content Factory Kft. még akkor is eleget tett minden bírói döntésnek, amikor azzal nem értett egyet és jogorvoslattal élt.

A felperes és a Content Factory Kft. alperes között képmás- és hangfelvételhez való személyiségi jog megsértése tárgyában zajlott perben a Kúria a felülvizsgálati eljárásban felülvizsgálati bíróságként a Pfv.IV.20.348/2023/5. számú ítéletével a jogerős ítélet sérelemdíjra és eljárási költségekre vonatkozó rendelkezéseit hatályon kívül helyezte, felperes sérelemdíj iránti keresetét elutasította, és úgy rendelkezett, hogy a peres felek a perrel felmerült eljárási költségeiket maguk viselik. Egyebekben a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

A felperes alkotmányjogi panasza tartalma szerint nem a kúriai döntés alkotmányosságának, hanem a döntés jogszerűségének és megalapozottságának felülvizsgálatára irányul, azonban az Alkotmánybíróság nem egy további jogorvoslati fórum. Az ügy különös bonyolultságára illetőleg annak kiemelt társadalmi jelentőségére tekintettel a Kúria nem három, hanem öttagú tanácsban tárgyalta az ügyet, döntése minden szempontból megalapozott, jogszerű és alkotmányos. Mindezekre tekintettel a Content Factory határozott álláspontja szerint a felperesi beadvány eredményre nem vezethet.

A Content Factory Kft. kifejezetten hangsúlyozni kívánja, hogy téves minden olyan esetleges közlés, nyilatkozat, amely azt állítaná, vagy abban a színben tüntetné fel a helyzetet, mintha a gyártó cég olyan pénz megfizetését követelné, amelyet felperesnek a megtakarításaiból, saját vagyona terhére kellene kifizetnie

A visszafizetni kért összeget egy azóta megváltoztatott és hatályon kívül helyezett döntés alapján a gyártó cég utalta át a felperes által megadott ügyvédi letéti számlára, így annak felperes vagyoni helyzetétől függetlenül rendelkezésre kell állnia. A letéti számlára érkezett teljes összeg visszautalása semmilyen hatással sem lehet a felperes életvitelére, megélhetésére. Felperes tudta, hogy a Kúria döntéséig a gyártó cég által átutalt összeg sorsa bizonytalan, tisztában volt azzal, hogy a Kúria döntése alapján felmerülhet visszafizetési kötelezettsége. Mindezek – a Kúria döntése és a Content Factory Kft. többszöri felszólítása – ellenére azonban az ügyvédi letéti számlára utalt teljes összeget máig nem fizették vissza a gyártó cég részére.

Valótlan, hogy a Content Factory Kft. célzatosan vágta volna be a sorozatba felperest, azért, hogy lejárassa, ez nem is képezte a per tárgyát, a jogerős ítélet e körben semmilyen megállapítást, rendelkezést nem is tartalmaz.  

Nincs tehát másról szó, mint hogy A mi kis falunk gyártója a saját pénzét kell, hogy visszakapja a Kúria döntése alapján. Mivel ez hónapok óta nem történt meg, a Content Factory Kft. önkéntes visszafizetés hiányában kénytelen a felperessel szemben jogi eljárást indítani. A Content Factory Kft. továbbra is bízik abban, hogy legkésőbb a fizetési meghagyás kézhezvételekor felperes eleget tesz visszafizetési kötelezettségének és ezzel elkerülhetővé válik az ügyben a további pereskedés.

#Vállalati hírek#A mi kis falunk#per#ítélet

Címlapról ajánljuk