Vállalati hírek

A mi kis falunk gyártójának adott igazat a Kúria

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 11:43

Egy magánszemély, aki 3 másodperc hosszan látszott a műsor egyik epizódjában, képmás- és hangfelvételhez való személyiségi jog megsértése miatt perelt. A fordulatos ügyben hozott ítéletben további jogorvoslatnak helye nincs.

Ítélet hozott a Kúria kedden egy régóta bonyolódó ügyben, amelyben egy magánszemély a Mi kis falunk című műsort gyártó Content Factory Kft.-t perelte be képmás- és hangfelvételhez való személyiségi jog megsértése miatt.

A Kúria a felperes sérelemdíj iránti keresetét elutasította, és úgy rendelkezett, hogy a peres felek a perrel felmerült eljárási költségeiket maguk viselik.

A Kúria döntése alapján tehát a Content Factory Kft. nem köteles sérelemdíj megfizetésére, továbbá nem köteles a felmerült perköltségét sem megfizetni, így a sorozatot gyártó cég által korábban átutalt sérelemdíjat a felperesnek vissza kell utalnia a gyártó cégnek.

A mi kis falunk gyártója üdvözölte a Kúria döntését.

Előzmények

A mi kis falunk című RTL-es sorozat 4. évadának egyik epizódjában 3 másodperc hosszan felvillant egy helyi lakos, amint besétált egy házba. A per tárgya az volt, hogy nem járult hozzá a felvétel készítéséhez. 

Első fokon a bíróság neki adott igazat, ám ezt a döntést a Győri Ítélőtábla mint másodfokú bíróság felülvizsgálta, és megváltoztatta az elsőfokú ítélet fellebbezéssel érintett részét. A felperes keresetét teljes egészében elutasította, és kötelezte őt Content Factory Kft. perköltségének teljes megfizetésére azzal, hogy a saját költségeit maga viseli.

A jogerős ítélettel szemben a magánszemély felülvizsgálati kérelemmel élt, ennek folyományaként a Kúria eljárási jogszabálysértésre hivatkozva a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte, és a Győri Ítélőtáblát új eljárásra utasította. A megismételt eljárásban a Győri Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helybenhagyta – a hangfelvételhez való jog megsértését mellőzve. Kötelezte az alperest a felmerült perköltség viselésére.

A Content Factory Kft. a megismételt eljárásban született jogerős ítélettel kapcsolatban újabb felülvizsgálati kérelemmel élt a Kúria felé, amely ezúttal már a műsorgyártónak adott igazat.

A Kúria döntésével szemben további jogorvoslatnak nincs helye.

 

#Vállalati hírek#per#kúria#mi kis falunk#ítélet

Címlapról ajánljuk