Vállalati hírek

Jogsértő és alkotmányellenes volt az RTL-re kiszabott GVH-bírság

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 11:14

Alkotmánybírósági döntés született az RTL-Centrál fúziót érintő ügyben. Az AB 2022. október 4-én megállapította, hogy alaptörvénybe ütköztek a GVH és az illetékes bíróságok döntései az RTL-re kiszabott bírságot illetően. Az Alkotmánybírság megsemmisítette az RTL-t 20 milliós bírsággal sújtó határozatot, az összeget a GVH-nak vissza kell fizetnie. Az Alkotmánybíróság döntése várhatóan hatással lesz majd a folyamatban lévő, az RTL és Centrál Média összefonódását elutasító GVH határozat elleni perre is.  

Kiadónk pénteki közleménye szerint a Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. összefonódásával kapcsolatos, folyamatban lévő perek egyikében Alkotmánybírósági (AB) döntés született október 4-én. Előzőleg az összefonódás ismételt elutasítása során az RTL-t 20 millió forintos bírsággal sújtotta a GVH. A bírságot azért szabta ki a Versenyhivatal, mert meglátása szerint az RTL nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének és ezzel akadályozta a tényállás feltárását és elhúzta az eljárást – egy olyan ügyben, amelynek minél gyorsabb befejezése a kérelmező RTL érdeke.  

Az RTL 2020 nyarán bíróságon támadta meg a GVH ezzel kapcsolatos határozatait. A bírságot kiszabó ügyben a bíróságok a GVH-nak adtak igazat, így az RTL az Alkotmánybírósághoz fordult.  Az RTL többek között azt sérelmezte, hogy a GVH olyan jogszabályt alkalmazott visszamenőlegesen, amely az összefonódás időpontjában nem volt hatályban.

Ebben az ügyben döntött most az Alkotmánybíróság. A döntés megsemmisítette az RTL-t bírsággal sújtó GVH határozatot, továbbá az Alkotmánybíróság – egyetértve az RTL érvelésével – megállapította, hogy a határozat sérti a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát, így az – megsértve az RTL jogait – alkotmányellenes. 

A korábban kiszabott bírságot a GVH-nak most vissza kell fizetnie az RTL-nek.  

Az AB által most alkotmányellenesnek minősített határozattal azonos eljárásban hozott, az összefonódást elutasító GVH határozat elleni per még folyamatban van. Ítélet 2023 első felében várható.

Az rtl.hu az RTL Magyarország része, kiadónk az M-RTL Zrt.

#Vállalati hírek#rtl#gvh#bírság#összefonódás

Címlapról ajánljuk