Választás 2022

Gattyán pártja 108 millió forintot fizet vissza, a kétfarkúak viszont megtarthatják a kampánytámogatást

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 19:31

Hiába ért el 1 százalékot a választáson a Megoldás Mozgalom, az egyéni képviselőjelöltjeik nagyon rosszul szerepeltek.

A milliárdos üzletember, Gattyán György vezette Megoldás Mozgalom (MEMO) országos listája 59 ezer szavazatot kapott az április 3-i országgyűlési választáson, ezzel 1,05 százalékos eredményt ért el, és jogosulttá vált az állami támogatásra, ami évi 25 millió 470 ezer forintot jelent számukra. Továbbá nem kell visszafizetniük a 470 milliós, pártoknak járó kampánytámogatást sem. Azonban a hvg.hu-nak a MEMO elárulta:

99 egyéni képviselőjelöltjük közül mindössze heten értek el 2 százaléknál jobb eredményt, így a többiek összesen 108 milliónyi egyéni képviselői kampánytámogatását vissza kell fizetniük a költségvetésbe.

A járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György nevével fémjelzett Normális Élet Pártja (NÉP) 79 egyéni jelölttel országos listát állított, de csak 0,7 százalékot ért el, így nem jogosult állami támogatásra. Gődény azonban a hírportálnak azt állította, hogy nem vették fel a pártnak járó 470 millió forintos, illetve az egyéni jelölteknek járó összesen 93 millió forintos kampánytámogatást sem, mert 

nem akarták, hogy „csak a pénzre hajtó kamupártnak tartsák őket”.

Az 5 százalékos parlamenti küszöböt a Kétfarkú Kutyapárt sem érte el, de országos listájuk 3,3 százalékos szavazatarányt kapott, így az általuk felvett 470 milliós kampánytámogatást nekik sem kell visszafizetniük. Kovács Gergely pártelnök állítása szerint ebből a keretből 20 millió forintjuk maradt, amit vissza fognak utalni. 

A kutyapárt egyéni jelöltjei vegyesen szerepeltek: volt olyan körzet, ahol 4-5 százalékot szerzett a jelöltjük, de olyan is, ahol 2 százalék alatt teljesített. Mégsem kell egyéni kampánypénzt visszaadniuk, mert egyik egyéni jelöltjük sem vette fel a nekik fejenként járó 1,18 milliós támogatást.

Nyitókép: Gattyán György – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Választás 2022#választás#gattyán györgy#kétfarkú kutyapárt#kampánytámogatás#gődény györgy

Címlapról ajánljuk