Választás 2022

„Amit a Fidesz akar, arra szavazni kell” – választási csalás helyett egészen mást találtak a szavazatszámlálók vidéken

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 6:04

Április 3-ára húszezer önkéntes jelentkezett szavazatszámlálónak, hárman közülük a Házon kívülnek meséltek tapasztalataikról. Míg az egyik faluba egyetlen párt sem ment el kampányolni, és a helyieknek fogalmuk sem volt, kik a jelöltek, a másikban kizárólag a Fideszre szavaztak az állami médiából tájékozódó szavazók. A prosperáló vidéken pedig értékelik, hogy a kétkezi munkával gyarapodhatnak is.

(Az rtl.hu nemrég cikkben mutatta be a budapesti szavazatszámlálók tipikus vidéki tapasztalatait.)

Firnigel Loránd magánorvosi rendelőt vezet Budapesten, a feleségével együtt jelentkezett szavazatszámlálónak. Azt mondta, direkt akartak olyan helyre menni, ahol felmerül, hogy visszaélnek a választással. A Borsod megyei Gadna jutott nekik, ami a statisztikák szerint az egyik legszegényebb település, pár százan laknak itt, és kivétel nélkül mindenki a Fideszre szavazott. 

Kepes Ágnes nyugdíjas, a Momentum aktivistájaként már rutinos szavazatszámlálónak számít, ám eddig csak a fővárosban számoltak. Most a szlovák határ melletti kis faluba, Hídvégardóra sorsolták őket. Hiába volt 3 és fél óra autóút Budapesttől (ilyen benzinárak mellett), és kellett két éjszakára szállást is foglalni – az önkéntesek mentek.

Kitzinger Dávid a Tilos rádióban vezet műsort a főállása mellett. Hisz a választás intézményében, amit meg kell tartani, ezért jelentkezett. Ő a Balatontól mindössze 6 kilométerre, egy kis faluban, Monoszlón számolt, ahol alig valamivel több mint százan laknak. Csak nyáron telik meg a falu nyaralókkal, Dávidéknak is van ott egy pincéjük. Ezért kérte magát szándékosan Monoszlóra. Mint mondta, első látásra semmi szokatlannal nem találkozott.

Amit a Fidesz akar, arra szavazni kell

A budapesti nagymamát viszont sokkolta, amit Hidvégardón, a szlovák határ mellett látott. Sokaknak hiába van kétszintes házuk, mégis a nagy ház mögötti nyárikonyhaszerű épületekben élnek, mert csak azt tudják kifűteni. A helyiek szerint egyre csak öregszik a körülbelül 500 lelkes falu, a fiatalok nem nagyon maradnak ott.

Csurilla Péterné helyi lakos azt mesélte, három gyereke közül csak az egyikük él a faluban. A nagyobbik fia például Skóciába ment, hogy kifizethesse a devizahitelét.

Sok ember Szlovákiában dolgozik. Az értelmesebbek vagy éppenséggel tanultabbak, azok meg elmennek Nyugatra vagy Budapestre, akik élni szeretnének, azok mennek a munka után


Ezt már Tomesz József mondta a Házon kívülnek. A szavazatszámláló Ágnes pedig azt mesélte, hogy amikor kitették a jelöltek nevét, mindenki eljött, hogy megnézze, mert nem tudták, kikről van szó. Ugyanis egyik párt sem ment Hídvégardóra kampányolni.

Volt egy néni, aki mondta, hogy a rizs, a rizsa, arra húzzuk be, mutassam meg. Riz Lászlónak hívják, vagy valami ilyesminek a fideszest.
 

Akárhova mentek a szavazatszámlálók a településen, mindenhol a Hír Tv vagy az m1 ment az otthonokban. Hidvégardón 67 százalékos volt a részvétel a választáson, 277-en mentek el. Nagy többségük, 70 százalékuk a fideszes jelöltre szavazott. A népszavazási kérdésekkel viszont nagyon sok helyinek meggyűlt a baja. Ágnes felidézte:

Ha a Fidesz azt akarja, akkor az csak igen. Akkor behúzom a négy igent, mert amit a Fidesz akar, arra szavazni kell. És behúzták a négy igent 

 

– holott a Fidesz szándékainak megfelelő válasz a nem lett volna. Tizenkilencen is voltak, akik igennel válaszoltak például arra kérdésre, hogy „támogatja-e, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?” De a nemi átalakító kezelések népszerűsítésére is tizenhét választó ikszelt igent. A szavazók körülbelül egyharmada nem válaszolt, 15 százalék pedig érvénytelenül szavazott.

Fel kellett olvasni, ki van a szavazólapon

Ha nem is az egész falu, de a választásra jogosultak 75 százaléka szavazott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadnán. Mind a 118-an kivétel nélkül a Fideszre. Loránd szerint itt mindenki ismer mindenkit, szavazáskor is név szerint köszöntötték egymást a falu lakói.

Gadnai utackép

Sokaknak kellett segíteni, hogy hova húzzák az ikszet, ha a Fideszre akarnak szavazni. A szavazatszámlálóknak fel kellett olvasniuk, hogy kik vannak a szavazólapon. A Fideszen kívül nem igazán tudtak más pártokról.  

A jelölteket ismeri? A fideszest? Az ellenzékit? »Nem nagyon, azt tudom, hogy a Fidesz az Orbán. Az jó« – hangzott például egy kérdés-felelet.

 

Firnigel Loránd szerint Gadnán is mindenki az állami médiából tájékozódik, meg a polgármestertől és a jobban élő vállalkozóktól, akikből 1-2 lehet a faluban. A faluban élők nagy része közmunkás. Lorándot sokkolta az a mérhetetlen szegénység, amit látott, hogy a falu tele volt omladozó falú, kerítés nélküli házakkal. Egyetlen szép épület volt, a templom, amit nemrég újítottak föl, bár pap nincs a faluban.

Amikor a szavazóknak a nagy része papucsban jött be a 10 fokban, az azért nyomasztó volt.
 

Gadna mindössze 35 kilométerre van Miskolctól. Loránd a tapasztalatait megosztotta a Facebookon is.

Amíg ezt nem látja valaki, és nem csöppen bele, addig nem hiszi el, hogy ez tényleg így van.
 

Kapott is érte hideget-meleget. Volt, aki azon élcelődött, hogy fővárosi értelmiségiként rácsodálkozik Magyarországra, más az egész posztot félreértette.

Helyzet a prosperáló vidéken

Dávid a Balatonhoz közeli Monoszlón sokkal kevésbé lepődött meg a szavazókon és az eredményeken is.

Nincs az a felfokozott harci szellem vidéken, amit elképzelnek, és a propaganda hatására nem felheccelt tömegek várják remegve az eredményeket. Egyszerűen egy ilyen nagy szusszanás, hogy jó, menjünk tovább, foglalkozzunk a saját dolgainkkal.
 

Monoszló nem szegény falu, az itt élőknek van munkájuk, többségüknek autója is. Élnek itt fiatalabbak és idősebbek is. A falu – ami nyáron telik meg igazán – szépen fejlődik, felújították a könyvtárat, fél napot van nyitva a bolt, igaz, gyógyszerért Révfülöpre kell menni.

Itt is előjött, hogy az egészségüggyel nem igazán elégedettek, de hát nem láttak soha mást. Azzal sem egészen elégedettek, hogy pénzkeresetért külföldre kell járniuk néhányuknak, de ők legalább megtehetik. Az is előjött, hogy gyarapodnak, tehát aki két kezével dolgozik, az képes gyarapodni.
 

81 százalékos volt a részvétel, vagyis 67-en szavaztak. Itt 50 százalékot kapott a fideszes jelölt, és 37-et az egyesült ellenzék. De szavaztak a Kutyapártra is négyen.

A mindennapi problémáikkal vannak elfoglalva. Nem a propagandával, nem a morális dilemmákkal, hanem azzal, hogy megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak, a gyereke normális oktatást kapjon, hogy ne keveredjen rossz társaságba a kölyök, hogy le legyen kötözve a szőlő. Ez eléggé leköti őket, és ezeket a kis örömöket pedig meghálálják.
 

Egyik szavazatszámláló sem talált olyasmit, amiért ment: választási csalást vagy szabálytalanságot. De mást igen: a felismerést, hogy sok minden másképp néz ki helyben, mint Budapestről. Továbbá hogy a közös feladat összehoz fideszest és ellenzékit – a delegáltak között ugyanis az ellenségeskedésnek még nyoma sem volt.


Nyitókép: Hídvégardó

#Választás 2022#szavazatszámlálók#vidék#szavazók#választás#gadna#monoszló#hídvégardó

Címlapról ajánljuk