Választás 2022

Anyagilag Gyurcsányék a választás legnagyobb nyertesei

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 7:07

A Fidesznek több mint 7,3 milliárd forint jut 118 képviselője után.

A 24.hu számításai szerint Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció csaknem 400 millió forinttal több pénzt kap majd az eddigiekhez képest a frakciója után. Az eddigi 9 helyett 15 DK-s került be a parlamentbe (valójában 16 hely jutott nekik, de megállapodásuk alapján egyet át kell adniuk az LMP-nek, hogy ott is meglegyen az ötödik ember az önálló frakcióhoz). De még így is az eddiginél sokkal nagyobb állami támogatáshoz juthat a DK képviselőcsoportja:

az előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséjük 97 millióra hízik, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent.

A választás legnagyobb vesztes a Jobbik, amelynek frakciója jelen állás szerint 490 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint eddig, 1 milliárd 260 millióról alig 770 millió forintra zsugorodik az éves keretük.

Az MSZP-képviselőcsoport büdzséje 330 millió forinttal lesz kevesebb, mivel öt képviselői helyet veszítettek, és csak tízen maradtak. A Párbeszéd viszont 130 millió forinttal gazdagabb lesz, mivel ötről hétre nő a frakció létszáma. 

A Momentum tizenegy politikussal képviseltetheti magát a parlamentben, ami évi 925 millió forintos büdzsét jelent nekik. A Mi Hazánk frakciója 590 millió forintos anyagi mozgásteret kap. Az LMP-nek öt képviselője lesz, frakciójuk 530 millió forintból gazdálkodhat.

A kormányoldalon a KDNP-nél nem változik a frakció létszáma, és marad a közel 1,3 milliárdos keretük is. A legtöbb pénzből  a legnagyobb frakció gazdálkodhat: a Fidesznek több mint 7,3 milliárd forint jut a 118 képviselője után. Két fővel bővül a létszám az előző ciklushoz képest, ami 130 millió forintos többletforrást jelent.

A kalkulált összegek a visszalépések függvényében változhatnak.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Választás 2022#dk#frakció#fidesz

Címlapról ajánljuk