Választás 2022

Megvan, mikor választják ötödjére is miniszterelnöknek Orbán Viktort

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 12. 18:09

Várhatóan május 2-ára hívja össze Áder János leköszönő köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

Mivel az Országgyűlés alakuló ülését a választás után 30 napon belül, azaz legkésőbb május 3-ig meg kell tartani, nagy valószínűséggel május 2-án lesz az új összetételű parlament első ülése. Az ATV kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Áder János leköszönő köztársasági elnök ennek megfelelően május első hétfőjére hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését.

A köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, aki általában a választáson győztes párt vagy pártszövetség listájának vezetője. Mivel a 2022. április 3-i országgyűlési képviselő-választást a Fidesz-KDNP nyerte, ezért várhatóan Orbán Viktor lesz az, akit feles többséggel kell megválasszon a parlament. A Fidesz-KDNP 135 mandátummal kétharmados többséggel bír majd az alakuló Országgyűlésben, így Orbán Viktor ötödik miniszterelnöki ciklusát kezdheti majd meg három hét múlva.

A kormányalakítással kapcsolatban Orbán korábban úgy nyilatkozott, hogy azzal megvárja a nyarat, mivel úgy látja, lényeges átalakításokra lesz szükség a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet miatt.

Az országgyűlés alakuló ülésén a megválasztott ellenzéki politikusok egy része nem fog megjelenni, bojkottálni fogja azt a Momentum 11 képviselője. Hadházy Ákos szerint ugyanis a választást elcsalta a Fidesz, és aki ellenzékiként részt vesz az alakuló ülésen, az kollaboráns, és putyini mintára Orbán díszellenzékije lesz a parlamentben. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja nem ért egyet Hadházyékkal, Facebookon közzétett posztjában leszögezte, hogy nem fogják bojkottálni az alakuló ülést. Az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció egyelőre még nem döntöttek, szeretnének erről a kérdésről egyeztetni az ellenzéki pártokkal. Az rtl.hu nemrég az egyesült ellenzék összes pártját végigkérdezte, mennyire látják értelmét a parlamenti politizálásnak az újabb Fidesz-kétharmados ciklusban.

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök (jobbra) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában, az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt, 2018. május 7-én – Fotó: Illyés Tibor/MTI 

#Választás 2022#Belföld#orbán viktor#miniszterelnök#parlament#országgyűlés#alakuló ülés

Címlapról ajánljuk