Választás 2022

Megszólalt a fideszes politikus, aki 12 éven át egyszer sem szólalt fel a parlamentben

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 9:31

Egyszer szót kért egy ülésen, de kiderült, hogy csak véletlenül nyomta meg a gombot maga előtt.

Bíró Márk, a Fidesz országgyűlési képviselője három cikluson át egyszer sem kért szót a felszólalásra. Illetve egyszer szót kért egy ülésen, de kiderült, hogy csak véletlenül nyomta meg a gombot maga előtt. Bíróról alig van róla valamilyen infó a parlamenti adatlapján vagy az interneten, kurta önéletrajza pedig csak archívumból érhető el. A Telex szólaltatta meg a politikust, aki a lapnak elmondta: „saját elhatározásból” döntött úgy, hogy nem szólal fel, szerinte „teljesen téves gondolat, hogy az számít munkának, hogy egy képviselő a parlamentben hányszor szólalt fel. A munkát az elfogadott törvényjavaslatokban kell mérni.” A képviselő azonban ezen a területen sem áll annyira jól: 12 éves parlamenti pályafutása alatt összesen tizennégy javaslat mellett szerepel a neve, és a legtöbbnél Bíró csak egy képviselő a sok Fidesz–KDNP-s között.

Bíró a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának is a tagja, de az üléseken nem nagyon jelent meg, és 2018 óta tartott 65 ülés nagy részén Bíró csak úgy szerepel, hogy „helyettesítési megbízást adott” valaki másnak. Bíró szerint nem mérőszámokkal kell itt foglalkozni, az igazi munkát nem bizottsági ülésekben mérik.

Politikai munkát végeztem, kint voltam a terepen. Az ott begyűjtött tapasztalataimat a régiómban dolgozó képviselőtársaim képviselték a parlamentben. Valószínűleg a Fidesz azért nyert most is, mert én is jól végeztem a munkámat

– fogalmazott a lapnak, amelynek azt is elárulta, miért nem szólalt fel a parlamentben 12 éven át. 

Az ellenzék miatt. 

„Nemzetjobbító szándékkal mentem a parlamentbe, én hittem ebben az egészben. Minden építő jellegű, hasznos vitában részt veszek, de a személyeskedésben nem. Az a fajta kultúra, amit az ellenzék meghonosított a parlamentáris demokráciában, jelen pillanatban a világ legalját képviseli. Én így tiltakozom az ellenzék magatartása ellen. Ha felszólaltam volna, csak hasonló stílusban tudtam volna, mint az ellenzék, úgy pedig nem akartam” – mondta.

Bíró nemcsak a parlamentből távozik, de a politizálást is abbahagyja. Ahogy ő fogalmazott, bár rajong érte, de semmi esetre sem marad a politikában. Szerinte ezt ő maga döntötte el, és az egyén döntését „nálunk a középjobboldalon tiszteletben szokás tartani”.

Bíró mellett egyébként még öt képviselő volt, aki az elmúlt négy évben egyszer sem szólalt meg, mind fideszesek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, több millió forintos végkielégítéssel távoznak az Országgyűlésből azok a képviselők, akik az új ciklusban nem folytatják a parlamenti munkát. Vagy azért, mert elvesztették a választást április 3-án, vagy azért, mert eleve nem is indultak újra a mandátumért. Bíró Márk 4 és fél millió forint végkielégítést kap. Az RTL Híradó erről szóló riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Beliczay László / MTI

 

#Választás 2022#bíró márk#fidesz#parlament#ma

Címlapról ajánljuk