Választás 2022

Tiltakoznak a civilek, miután megbüntették őket azért, mert érvénytelen népszavazásra buzdítottak

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 15:14

Szerintük olyanokat is megbírságoltak, akik nem is vettek részt az érvénytelenségre bíztató kampányban.

„Vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását” – kezdték közleményüket azok a civil szervezetek, amelyeket megbírságolt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB azt kifogásolta, hogy a gyerekvédelminek nevezett népszavazáson többen is arra bíztatták a választókat, hogy szavazzanak érvénytelenül. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, az NVB szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül. Az érintett civil szervezeteket ezért az NVB 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte.

A megbírságolt civilek most közös közleményükben azt írták, hogy 

olyanokat is megbüntettek, akik nem vettek részt az érvénytelen népszavazásra buzdító kampányban. 

Ráadásul a két főszervezőt, az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság további 3-3 milliós bírságot kapott.

Szerintük az összesen közel 9 millió forintos bírság annak a „hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását”.

Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Egyértelmű, hogy a kampány és a civil összefogás sikeressége miatt próbálnak elhallgattatni minket. Az NVB határozatát a Kúrián fogjuk megtámadni, ez a nyilvánvalóan jogellenes bírság el fog bukni 

– mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

#Választás 2022#nemzeti választási bizottság#népszavazás#bírság#amnesty international#háttér társaság

Címlapról ajánljuk