Választás 2022

A Nemzeti Választási Bizottság nem tud mit kezdeni a határon túli választási csalással

rtl.hurtl.hu

2022. április 3. 16:00

A választások tisztaságát felügyelő testület saját bevallása szerint csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a törvényeknek, így a levélszavazást nem vizsgálhatja.

Az NVB emiatt elutasította azon vajdasági, magyar-szerb kettős állampolgárok panaszát, akiknek a szavazólapjait tartalmazó levélcsomagját a szerb posta helyett a Fideszhez köthető szervezetek, így a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), illetve a Cordia Minoritatis Hungariae (CMH) alapítvány aktivistái vitték ki.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleménye szerint, amit a 444 osztott meg, az NVB nem képes az ország területén kívül megvédeni a választás tisztaságát. Ezért alaposan újra kell gondolni a szabályokat is úgy, hogy azok egyszerre biztosítsák azt, hogy a külföldön élők hozzáférhetőn és biztonságosan élhessenek választójogukkal, ugyanakkor tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit is. A TASZ fellebbezni készül az NVB határozata ellen.

Levélben történő szavazásra csak azok a határon túli magyar kettős állampolgárok jogosultak, akik nem rendelkeznek magyarországi állandó lakóhellyel. Azok a magyar állampolgárok, akik viszont rendelkeznek magyar lakcímmel, de a választás idején külföldön tartózkodnak, kizárólag személyesen, a magyar külképviseleteken adhatják le voksukat.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy a Vajdaság mellett Erdélyben is történtek választási anomáliák: Marosvásárhely közelében például több olyan, részben elégetett és kidobott szavazólapot is találtak, amelyeken az ellenzék pártjai szavaztak.


Nyitókép: Molnár Edvárd / MTI

#Választás 2022#választás#határon túli magyarok#levélszavazás#kettős állampolgárság

Címlapról ajánljuk