Választás 2022

500 ezerről 20 ezerre mérsékelte az NVB a fideszes Hoppál Péter bírságát

rtl.hurtl.hu

2022. április 3. 20:25

Kihúzta az ellenzéki kivetítőt Pécs főterén, amivel megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Nemzeti Választási Bizottság húszezer forintra mérsékelte Hoppál Péter, Baranya megye 2-es választókerületének Fidesz-KDNP színekben újrainduló országgyűlési képviselőjelöltjének bírságát – közölte az MTI. A Baranya megyei 1. számú országgyűlési választási bizottság csütörtökön eredetileg ötszázezer forint bírságot szabott ki rá, mert kihúzta a kábelt az ellenzéket népszerűsító LED-falból Pécs főterén hétfőn. Hoppál azzal indokolt a tettét, hogy „propaganda ment a kivetítőn”.

Az oevb döntése ellen Hoppál Péter fellebbezett, az NVB többsége pedig húszezer forintra mérsékelte a jelöltre kiszabott bírság összegét.

Az NVB többsége egy másik kifogás elbírálása során úgy döntött, ismeretlen személy megsértette a választási eljárási törvényt, amikor különböző telefonszámokról választópolgárokat hívott egy nő, aki Márki-Zay Péternéként mutatkozott be és aki arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan ő sem akar háborút. Az NVB szerint az automata hanghívások közvetlen politikai kampánynak minősülnek, de a választópolgárok nem adtak hozzájárulást a közvetlen megkeresésre, így az automata hanghívás jogsértő volt.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Választás 2022#Belföld#választás

Címlapról ajánljuk