Választás 2022

Fidesz-közeli külföldi megfigyelők is érkeznek a választásra

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 18:23

Az EBESZ küldöttsége mellett a magyar kormánypárthoz kötődő európai civil szervezetek és pártok képviselői is jelen lesznek egyes szavazókörökben.

A valasztas.hu-n közzétett lista szerint az EBESZ mellett 36 szervezet küld nemzetközi választási megfigyelőket a magyar választásokra, köztük pártok, nagykövetségek, civil szervezetek, európai pártszövetségek és frakciók is. A megfigyelőket küldő szervezetek közül legalább 15-ről elmondható, hogy baráti, szövetségesi kapcsolatban van a Fidesszel, illetve fideszes álcivil szervezetekkel – írta az Átlátszó. A hírportál szerint összesen 86 megfigyelő érkezik ezektől a külföldi szervezetektől.

Az Ordo Iuris például egy lengyel ultrakonzervatív, katolikus, abortusz- és LMBTQ-ellenes szervezet, kiterjedt hálózattal és aktivitással Európa nagy részén. Az amerikai Judicial Watch pedig egy konzervatív szervezet, amelynek vezetője Tom Fitton, Donald Trump volt amerikai elnök elkötelezett híve és Joe Biden elnök, valamint Soros György ellenfele. 

Az európai jobboldali politikai pártok közül is többen küldenek megfigyelőket április 3-ára. Így például az osztrák Szabadságpárt, illetve Janez Janša szlovén miniszterelnök, Orbán Viktor szoros szövetségesének pártja, a Szlovén Demokrata Párt is.

Az Átlátszó szerint nincs kizárva, hogy ezen külföldi szervezetek közül egyesekkel Oroszország szoros viszonyt ápol, és esetleg megpróbálja általuk befolyásolni az európai országok választásait.

Nyitókép: Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Választás 2022#választás#megfigyelés#ebesz#fidesz

Címlapról ajánljuk