Választás 2022

Alkotmánybíróság: A kormány kritizálhatja az ellenzéket a koronavírusos hírlevélben

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 6:52

A Kúria szerint Rogán Antal minisztériuma megsértette a választási törvényt, de az ítélet az Alkotmánybíróság megsemmisítette. 

Az Alkotmánybíróság döntése szerint mégsem kampányolt törvénytelenül Rogán minisztériuma az ellenzék ellen a koronavírusos hírlevelén. A bíróság ugyanis alaptörvény-ellenesnek mondta ki a Kúria erről szóló döntését, és megsemmisítette azt – írta csütörtökön a 24.hu.

A Kúria március elején úgy ítélte, hogy megsértette a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveit a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, amikor Kormányzati Tájékoztatási Központ február 25-én az info@kormany.hu e-mail címről küldött  Covid-19-hírlevelében azt írta, felelőtlennek tartják, nem támogatják azt „az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”.

A minisztérium 2020 decembere óta gyűjtötte azoknak az adatait, akik bejelentkeztek a koronavírus elleni védőoltásra. Ekkor azt ígérték, hogy ha jóváhagyják a további kapcsolattartást és adatkezelést, akkor csupán a vakcinákkal kapcsolatban küldenek nekik információkat.

A Kúria is megvizsgálta, hogy visszaéltek-e az adatokkal, és arra jutottak, hogy valóban ez történt. Szerintük a törvények nem adnak felhatalmazást arra, hogy a kormányzati kommunikációnak része legyen választási kampány időszakában az ellenzék álláspontjának értékelése is.

Az Alkotmánybíróság azonban ezt az ítéletet most megsemmisítette, mert szerintük, a hírlevél része a demokratikus tájékoztatáshoz fűződő alapjognak. A testület szerint a Kúria ezúttal sem vette kellő súllyal figyelembe az adott cselekmény összes körülményeit, nem volt tekintettel arra, hogy a Kormány kommunikációs tevékenységével tájékoztatási kötelezettségének tett eleget.

Nyitókép: Rogán Antal az országgyűlés 2018-as nyitóülésén. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

#Választás 2022#koronavírus hírlevél#alkotmánybíróság#választás#kormányzati tájékoztató központ

Címlapról ajánljuk