Választás 2022

A magyarok szerint Orbán jobban meg tudja védeni Magyarországot, és jobb vezető, mint Márki-Zay

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 6:49

A Závecz közvélemény-kutatása szerint szinte mindenben jobbnak tartják a miniszterelnököt, mint az ellenzék jelöltjét. De korruptabbnak is. 

Jó vezető. Ez a véleménye a magyar választóknak Orbán Viktorról – derült ki a 24.hu megbízásából készült közvélemény-kutatás adataiból

A Závecz Research által készített felmérésben a megkérdezetteknek tíz tulajdonsággal kapcsolatban egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett megmondaniuk, hogy mennyire tartják azt jellemzőnek a kormányfőre, valamint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjére, Márki-Zay Péterre.

Orbán Viktor a legmagasabb értéket a jó vezető kategóriában kapta (3,3), emellett a „meg tudja védeni Magyarországot” kijelentést tartották rá jellemzőnek (3,2), és 3,1 pontot kapott arra, hogy „ért a gazdasághoz”. Ezekben az ellenzéki jelöltje rendre alulmaradt Orbánnal szemben.

Ugyanakkor a válaszadók jóval korruptabbnak tartják Orbánt, mint Márki-Zayt, a „keresi a konfliktusokat” kijelentést pedig gyakorlatilag ugyanannyira jellemzőnek tartják mindkettőjükre.

A felmérés szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a saját támogatóitól sem kapott olyan magas pontokat, mint Orbán az övéitől – írta a lap.

Márki-Zay az ellenzéki szavazóktól 3,9 pontot kapott arra, hogy jó vezető, 3,8-at arra, hogy ért a gazdasághoz, és 3,6-ot arra, hogy meg tudja védeni Magyarországot. Orbán eközben 4,6, 4,4, illetve 4,7 pontot zsebelt be a támogatóitól ezekben a kategóriákban.

Míg a mostani kutatásban a két jelölt kormányzóképességét mutató tulajdonságokat vették sorra, a közvélemény-kutatás kedden publikált előző részében az általános megítélésüket mérték a kormánypárti és ellenzéki választók körében.

Nyitókép: Orbán Viktor egy 2018-as kampányrendezvényen. Fotó: Laszlo Balogh/Getty Images

#Választás 2022#választás#közvéleménykutatás#márki-zay péter#orbán viktor#ellenzék#kormány#fidesz#választók#szavazók

Címlapról ajánljuk