Választás 2022

Závecz: Többre tartják a párt nélküli bizonytalan szavazók Márki-Zayt, mint Orbánt

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 10:42

Azonban a miniszterelnök magasabb pontszámokat kapott megbízhatóság és hazafiság tekintetében is, mint ellenzéki kihívója.

Orbán Viktor miniszterelnök és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt választói megítélését vizsgálta a Závecz Reseach friss kutatása, amelyet a 24.hu tett közzé. A felmérésben a válaszadóknak tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt Orbán Viktorra és ellenzéki kihívójára (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző). A kutatás az orosz-ukrán háborút megelőzően készült.

Ennek alapján Orbán legjobb tulajdonsága az öt felkínált lehetőség közül (megbízható, hazafi, Európa-párti, nemzetközileg elismert, őszinte), hogy hazafi és nemzetközileg elismert. A legrosszabbul pedig az őszinteségben és Európa-pártiságban teljesít, valamint a megbízhatóságát sem értékelték túl jól az ellenzéki és kormánypárti válaszadók együttesen.

Márki-Zay Péter egyedül az Európa-pártiságban múlja felül Orbánt a pontszámok alapján.

Azonban Márki-Zay az egyik mutató tekintetében jobban áll, mint a kormányfő: a párt nélküli bizonytalanok többsége többre tartja, és magasabb pontszámokkal jutalmazta az ellenzéki kormányfő-jelöltet, mint Orbánt.

Egy korábbi Závecz-felmérés népszerűtlenebbnek mutatta be Márki-Zayt Orbánnál és más ellenzéki vezetőknél is, bár az ismertségére vonatkozó adatokat, amelyek befolyásolhatták az eredményeket, nem közölték a kutatással együtt.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Választás 2022#választás#závecz research#közvélemény-kutatás#márki-zay péter#orbán viktor

Címlapról ajánljuk