Választás 2022

Medián: Kétesélyes az április 3-i választás, szorosabb a verseny, mint 4 éve

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 6:10

Ez a közvélemény-kutató cég jósolta meg a 2018-as országgyűlési választás előtt a Fidesz újabb kétharmados győzelmét.

Egyértelmű, hogy kétesélyes a választás

– válaszolta a 444 kérdésére Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója, amikor az április 3-i országgyűlési választás esélyeiről kérdezték. A Medián álláspontjának jelentőségét az adja, hogy a cég kutatásai általában a legpontosabbak közé tartoznak: a 2018-as választás előtt például egyedül ők jelezték, hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelmet fog aratni, 2010 óta harmadszor.

Hann Endre szerint most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor csupán a kétharmad volt a kérdés.

A kutató a Fidesz győzelmét valószínűbbnek tartja, ugyanakkor szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni, mert kevés felmérés születik a pénzhiány miatt. A média ugyanis kevés kutatást rendel.

Hann szerint az viszont egyértelműen látszik, hogy a tavaly őszi előválasztás az ellenzék nagy sikere volt, de azóta inkább hullámzás, és a Fidesz erősödése volt jellemző. Ugyanezt állapították meg nemrég az rtl.hu-nak nyilatkozó politikai elemzők is.

A kutató úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború még bizonytalanabbá tette a választási esélyeket. Nem tudni ugyanis, hogy az ellenzék mennyire képes eljuttatni azt az üzenetet, hogy Orbánnak el kell számolnia korábbi oroszbarátságával. Az is bizonytalan, hogy eközben az embereknek mennyire fontos a biztonságérzet, a stabilitás, a megnyugtatás, amit viszont csak a hatalom eszközeivel lehet biztosítani, amelyek jelenleg a kormánypárt kezében vannak.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Választás 2022#választás#medián#közvélemény-kutatás#kétharmad#fidesz#egységben magyarországért#hann endre

Címlapról ajánljuk