Választás 2022

Márki-Zay Péter: Nincs ellenzéki egység abban, hogy házasodhassanak és örökbe fogadhassanak az azonos nemű párok

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 22. 16:46

A Humen Magazinnak adott interjút az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ahol az LMBTQ+ közösségről beszélt. Szóba került a Szájer Józsefről szóló, homofóbnak tartott kampányvideó is.

Interjút adott a Humennek Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök jelölt, amiben megígérte, hogy választási győzelem esetén eltörlik „a Fidesz homofób törvényét”. Szóba került az ellenzék kampányvideója is, amelyben melegpornóból vett hangokkal emlékeztették a választókat a volt EP-képviselő botrányára.

Erről azt mondta el:

A videót nyilvánvalóan nem én szerkesztettem, hanem a kampány egyik munkatársa. Csak később láttam ezt a videót. De azon nyomban el is távolítottuk, sőt megkértem a kampány vezetését, hogy a készítője ne dolgozzon tovább nekünk. Utána felhívtam a Budapest Pride vezetőjét, hogy elnézést kérjek és biztosítsam arról, mindent megteszünk annak érdekében, hogy hasonló ne forduljon elő.

A videó elleni petíció indítójával az rtl.hu is interjúzott. A Debrecenből induló tiltakozáshoz számos LMBTQ+ szervezet, köztük a Budapest Pride is csatlakozott.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy az ellenzékben nyolcvan százalék feletti támogatottsága van a házassági egyenlőségnek. Ez azért nem került bele a pártok választási programjába, mert „nem volt benne száz százalék egyetértés”.

Ahogyan abban sem, hogy elítéljék az azonos nemű párok örökbefogadásának ellehetetlenítését. „Ez egy megosztóbb, izgalmasabb kérdés” – mondta.

Megígérte, hogy a jövőben a gyermekek érdekét fogják képviselni, és hogy „a Fidesz homofób törvényét ki fogjuk iktatni”, amely a szexuális felvilágosítást szabályozza az LMBTQ+ témák kizárásával.

Mi természetesen nem tervezünk szexuális propagandát az iskolákban vagy hogy gyermekek nemének megváltoztatását népszerűsítsük. Ilyen soha fel sem merült senki részéről

– mondta. Szerinte a Fidesz azért hozza fel ezt a témát, hogy gyűlöletet keltsen a melegek ellen, és elterelje a figyelmet az ország valódi problémáiról.

Ő nem érzékeli azt, hogy több ellenzéki politikus csak addig támogatja az LMBTQ+ közösséget, ha szavazatokat remél tőlük, ám kevésbé aktívan szólalnak fel, ha baj van.

A transzneműek helyzetéről azt mondta: „Hét gyermekem van, így bele tudom élni magam abba, hogy az én gyerekem is lehetne érintett bármilyen szituációban.” Csak azt tudja ígérni, hogy „abszolút keresztényi szeretettel állunk minden magyar testvérünkhöz, különösen azokhoz, akiket bármiféle hátrányos megkülönböztetés ért.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#márki-zay péter#lmbtq#házassági egyenlőség#homofób#fidesz#törvény#budapest pride

Címlapról ajánljuk