Választás 2022

Semjén Zsolt: Egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja a templomainak állapota

rtl.hurtl.hu

2022. március 20. 16:46

350 milliós állami támogatással felújított templomot adott át a miniszterelnök-helyettes.

Egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota. Ha egy templom elhanyagolt, romos, üres, az jelzi az ott élők „sok esetben szomorú" lelkiállapotát, mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap a Túrkevei Református Egyházközség megújított templomának hálaadó istentiszteletén.

Semjén Zsolt arról beszélt, az állam az ember lelki kibontakozása érdekében természetes módon támogatja a templomok megújulását is, ahogyan Túrkevén is tette. Beszámolt arról is, hogy 2010-ben az oktatási intézmények mintegy 6 százaléka volt egyházi, most pedig 18 százaléka, írja az MTI.

Hozzátette, hogy tizenkét évvel ezelőtt a gyermekvédelmi és szociális intézmények 11 százaléka volt egyházi, most több mint 50 százalék. Ez azért fontos, mert az egyházi intézmények látják leghangsúlyosabban, hogy „az ember test, szellem, lélek összetettsége”.

Kereszti Roland túrkevei református lelkész a templom felújításának részleteiről elmondta: első körben 100 millió forint pályázati forrásból szigetelték a templomot és a torony homlokzatát. Majd egy kormányhatározatnak köszönhetően 250 millió forint támogatásból teljesen megújult a templomhajó homlokzata, a toronysüveg. Ehhez 10 millió forintos önerővel a gyülekezet és a túrkevei lakosok is hozzájárultak.

Nyitókép: Mészáros János / MTI

#Választás 2022#semjén zsolt#templom#beszéd#kdnp#lelkiállapot

Címlapról ajánljuk