Választás 2022

Orbán Viktor: Talán még soha nem néztünk ki olyan jól, mint ma

Dévai LászlóDévai László

2022. március 15. 15:04

Orbán Viktor a Kossuth téren több százezer ember előtt mondott beszédet a békemenet betetőzéseként. A miniszterelnök roppant magabiztos a választási esélyeket illetően, szerinte Fidesz a békével, a baloldal pedig a háborúval egyenlő, de utóbbi már amúgy is beleállt a földbe. Sok új eleme nem volt a beszédnek, bár szó esett benne Schwarzenegger fekvőtámaszairól is.

Talán még soha sem néztünk ki olyan jól, mint éppen ma

– kezdte beszédét a Orbán Viktor, aki külön köszöntette a kárpátaljaiakat, majd felidézte, hogy legutóbb október 23-án jött össze a Fidesz-tábor. Akkor megüzenték a baloldalnak, hogy nem oda Buda, most pedig már úgy látja az esélyeket, hogy „nem oda Pest sem”. Ugyancsak megüzenték, nem hagyják, hogy visszarántsák az országot „a baloldali rémálomba”, ahonnan kimentették 12 évvel ezelőtt, mert Magyarországnak előre kell menni, nem hátra.

Nem vagyunk jámbor lúzerek, akik félnek a nyugati médiától, a brüsszeli diplomatáktól vagy a Soros Györgyöktől. 

„Erőnk és esélyeink napra napról nőnek, nem is emlékszem, mikor álltak utoljára ilyen jól a  csillagok 19 nappal a választás előtt” – mondta Orbán, aki szerint ellenfeleik a legmélyebb tanácstalanság és a szétesés határán billegnek. 

Az üstökösnek hitt miniszterelnök-jelölt mára csak egy földbe csapódott, kihűlt kődarab, és vele együtt beleállt a földbe az egész baloldali miskulancia.

Orbán szerint a baloldal „végső kétségbeesésében idehívta Donald Tuskot, azt a lengyelt, akit szerinte otthon is szégyellnek, és aki egyebek mellett az Európai Néppártot is szétverte Brüsszelben. „Donald Tusk egy fekete macska, aki csak bajt hoz az ember fejére” – véli Orbán.

Az orosz-ukrán konfliktusra utalva is beszélt a baloldalról:

Együtt sóhajt az ország, hogy micsoda szerencse, hogy nem ezeknek a kezében az ország sorsa.

Orbán szerint mióta az eszünket tudjuk, a magyarok mindig ugyanazt akarták: békét, szabadságot és egyetértést. Mindez azonban az erős népek jutalma, mert gyenge nép nem kap békét, nem jár neki a szabadság, és csak a sorsába törődhet bele. „Erős országot akarunk, amely ugyan a természet törvényei szerint nem szakadhat ki a népek rendszeréből, de ugyanakkor mindig a saját tengelye körül forog.”

Orbán szerint a világ legszebb országa a miénk, a legszebb nyelvet adta nekünk az Isten, a világ legtalálékonyabb emberei születtek nálunk, majd Szentgyörgyi Albertre, Rubik Ernőre és Karikó Katalinra utalt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás


A kormányfő szerint az elmúlt 12 évben 200 ezerrel több gyerek született annál, mint ha a baloldal maradt volna kormányon. Roppant elégedett a kormány külpolitikájával is, mivel meg tudjuk állítani a migránsokat, továbbá világszínvonalú hadseregünk van.

A háború kapcsán elmondta, hogy a déli határ mellett most már a keleti határ biztonságát is fegyverrel kell garantálni. Magyarország világok határán fekszik, kelet-nyugat és észak-dél között. A körülöttünk lévő konfliktusokat nem értünk vívják, a nagyhatalmak számára Közép-Európa csak egy sakktábla, Magyarország pedig csak egy bábu – mondta.

Ennek a háborúnak nem lett volna szabad megtörténnie

– fogalmazott Orbán, aki szerint az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni. „Oroszország az orosz érdekeket nézi, az ukránok pedig Ukrajna érdekeit, mi pedig a saját érdekeinket képviseljük” – szögezte le. El kell kerülni, hogy Magyarország ne legyen gyalogáldozat ebben a háborúban, egyetlen magyar sem kerülhet az ukrán üllő és az orosz pöröly közé, ezért egy magyar katonát sem küldünk a harcterekre – jelentette ki.

Orbán szerint az ellenzék magyar katonákat és fegyvert akar Ukrajnába küldeni, de a kormány nem fogja hagyni, hogy a baloldal célponttá tegye az országot és a kárpátaljai magyarokat.

Békepárti jobboldal, vagy háborús baloldal. Aki a békére és a biztonságra szavaz, az a Fideszre szavaz.

Orbán Viktor köszöntötte Novák Katalin újonnan megválasztott köztársasági elnököt is. Szerinte a nők a békét akarják megnyerni nem a háborút, és úgy látszik, megint az asszonyoknak van igazuk, mivel az édesanyák tudják, hogy 20 év kell egy ember felneveléséhez, de 20 másodperc elég az elpusztításához.

Orbán szerint az asszonyokra kell hallgatni, ha el akarjuk kerülni a háborút, mert ők nem nyugat-kelet konfliktust látnak, hanem eleső apákat és fiúkat, nem a szankciókat nézik, hanem segítik az elesetteket.

„Magyarország segít a menekülteknek, de továbbra is elutasítja a migrációt” – mondta  a miniszterelnök, aki szerint az elmúlt hetek eseményei megmutatták a különbséget a több ezer kilométerről menekülő migránsok és a valódi menekültek között.

Az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén

– hangzott el a népszavazás fideszes szlogenje is. 

A kampányt az edzéshez hasonlította, felidézte egy beszélgetését Arnold Schwarzeneggerrel, akitől megkérdezte, hogy mennyi fekvőtámaszt csinál egy nap. A színész azt mondta, hogy csak akkortól számolja, amikor már fáj. Orbán szerint a kampányidőszak is ilyen nekik, amikor is a fájdalom a barátjuk.

Orbán a beszédét azzal zárta, hogy még 19 nap menetelés van hátra a választásokig, de meg fogják adni az ellenzéknek, ami jár nekik, és küzdeni fognak, hogy megvédhessék Magyarországot.

Ezt a választást meg kell és meg is fogjuk nyerni 

– jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint így béke és nyugalom lesz az országban.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a beszéde előtt a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

#Választás 2022#orbán viktor#március 15#beszéd#forradalom#szabadságharc#békemenet#kossuth tér#választás

Címlapról ajánljuk