Választás 2022

Ezen az öt helyen billentheti a Fidesz javára a választást az SZJA-visszatérítés

Bialkó AnnaBialkó Anna

2022. március 12. 19:04

Komoly hatása lehet a választás eredményére a gyereket nevelő szülők személyi jövedelemadó visszatérítésének a Választási földrajz Facebook-oldal készítői szerint. A Kazincbarcika központú választókerületben például 24 ezren kaptak vissza pénzt, miközben az ellenzék előnyét kevesebb mint 2500 szavazóra becsülik. Az RTL Híradónak nyilatkozó választási szakértő szerint a választás előtti SZJA-visszatérítéssel elsősorban a családos középosztályt és a szegényebb embereket próbálja maga mellé állítani a kormány.

Sokan töltötték a szombat délelőttöt a kazincbarcikai játszótéren. A szép időt a kisgyermekes családok is kihasználták. A legtöbben közülük már megkapták a gyereket nevelőknek járó személyi jövedelem adóvisszatérítést. Február 15-ig országosan több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez az érintett szülők. Az önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének felmérése szerint a családok főként tartozásaik csökkentésére, vagy lakhatási körülményeik javítására költik a nekik járó összeget.

A Kazincbarcika központú választókerületben összesen 24 ezer ember kapta vissza átlagosan kéthavi nettó fizetését. A Választási földrajz Facebook-oldal készítői szerint itt komoly hatása lehet a választás eredményére az adóvisszatérítésnek.

„Becslésünk alapján az ellenzék előnye mindösszesen 2500 szavazat ebben a kerületben, így hogyha ennél több ember véleményét változtatja meg a családi adókedvezmény, akkor a kormányoldal fordítani tud és elhozhatja az egyéni mandátumot” – mondja Kovalcsik Tamás, geográfus, választási szakértő.

Összesen öt úgynevezett billegő választókerületet azonosítottak a szakértők, ahol komoly hatása lehet az SZJA-visszatérítésnek.

Borsodban az ózdi központú 3-as, a Sátoraljaújhely és környéki 5-ös, a kazincbarcikai 4-es, és a tiszaújvárosi 6-os, míg Szabolcs megyében a nyíregyházi 2-es választókerületben kapták vissza a gyereket nevelő szavazókorúak kiugróan magas arányban a befizetett adójukat.

„Míg átlagosan egy választókerületben minden negyedik, addig ezekben minden harmadik szavazókorú kapott pénzt. Mivel ezek szoros választókerületek, így akár mind az öt mandátum sorsát, illetve akár a választás végső eredményét is befolyásolhatja ezáltal az adóvisszatérítés.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint példátlan a mostanihoz hasonló osztogatás.

„Egyrészt a hagyományos fideszes közeget szeretnék megerősíteni és az esetleges elpártolókat visszahódítani, ezek azok a középosztálybeli családok, akik hagyományosan a Fidesz-szavazók körébe tartoznak. És ami talán ennél fontosabb, a szegényebb, rosszabb keresetű családok, akiknek viszont relatíve nagyon nagy pluszt jelenthet az az SZJA visszatérítés, amit most megkaptak” – véli az elemző.

A legtöbb pénzt egyébként Pest megye 2-es választókerületében, Budaörsön és környékén adta vissza a kormány, 14,4 milliárd forintot. Itt volt a legmagasabb az egy adófizető szülőre jutó összeg átlaga is: 470 ezer forint.

 

#Választás 2022#Belföld#politika#szja-visszatérítés#gyerekes családok#Híradó#választás

Címlapról ajánljuk