Választás 2022

Orbán Viktor szerint Soros György és Kovács Józsi bácsi között kell választani

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 5. 13:10

Nem szeretné, hogy a „derék városi népek kiénekeljék a sajtot a szánkból és lebeszéljenek bennünket Paks II megépítéséről”.

A legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor szombaton, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán.

A miniszterelnök arról beszélt: minden háborút sokfajta nézőpontból lehet vizsgálni, és érdemes is, de a döntések meghozatala előtt, csak egyetlen nézőpont lehetséges, „egyfajta szemüveget lehet csak föltenni, a magyar szemüveget”. 

Szerinte a kormány az elmúlt napokban „nem tévesztette el a lépést”, és a következő hetekben sem fogja eltéveszteni, mert a legnehezebb pillanatokban is képesek lesznek megőrizni nyugalmukat. Nem fogjuk felcserélni a háborúra való rátekintés nézőpontját, szemüvegét semmilyen más, külföldről tanácsolt, idegen megközelítési módokra, mondta.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy a kormány most és a következő hónapokban olyan döntéseket hozzon, amellyel megakadályozza, hogy "a háború árát a magyarokkal fizettessék meg”.

Orbán szerint mi nemcsak a szívünk szerint, de a zsebünk szerint is abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb béke legyen és a háború miatt beszűkült piacaink egy részét vissza tudjuk szerezni.

A szankciókról közölte: a mostani más, mint a korábbiak, „ez nekünk is fájni fog”. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy sikerüljön elérni: a szankciós politikából az energia területe kimaradjon.

Szombaton is várható egy kormányhatározat az agrárexportról és -importról kelet felé. Bejelentette: a kormány 17,5 százalékról 80 százalékra fogja emelni az agártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az uniós és várható magánbefektetői forrásokkal együtt a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak. Azt mondta: azt is el lehet érni, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszer 80 százalékban magyar legyen.

Arról beszélt: ne engedjék, hogy ezek a „derék városi népek kiénekeljék a sajtot a szánkból és lebeszéljenek bennünket Paks II megépítéséről”.

Szerinte nem mindegy, hogy az állam a kamatot kinek adja oda, külföldi intézményi befektetőnek, „Soros György-féle” alapoknak, vagy „Kovács Józsi bácsinak”.    

Reméli, hogy Magyarországon is kialakul az hagyomány, hogy a családok politikai állásfoglalásában hosszútávú, stabil megbízhatóság alakul ki, vagyis egy idő után az embernek nem kell azon gondolkodnia hova szavaz, mert azt választja, amit a szülei és a nagyszülei.

 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#gazdák#agrár#orbán viktor#beszéd#orosz-ukrán háború#soros györgy

Címlapról ajánljuk