Választás 2022

Az ellenzéki összefogás az első, a Fidesz-KDNP az utolsó lesz a szavazólapon

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 18:57

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy az április 3-ai parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon.

Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig hét pártlistát jelentettek be, továbbá a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat listát állított.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak péntek este.

 A kisorsolt sorrend a következő:

  1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
  2. Normális Élet Pártja
  3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  4. Megoldás Mozgalom
  5. IMA - A Mi Pártunk
  6. Mi Hazánk Mozgalom
  7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok, amelyeket egyéni mandátumszerzéshez nem számítanak be. Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez.    

Kép: MTI / Máthé Zoltán

 

#Választás 2022#választás#szavazólap#nemzeti választási bizottság#Belföld

Címlapról ajánljuk