UEFA

Szuperkupa: az RTL-en és az RTL+-on láthatják Mbappé madridi debütálását, aki az új Cristiano Ronaldo lehet

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 31. 15:01

Az elkövetkező hetek különösen izgalmasak lesznek az RTL életében, hiszen augusztus 14-én az RTL főcsatornáján és az RTL+-on lesz látható a Real Madrid–Atalanta európai Szuperkupa-mérkőzés, amelyen debütál a csatorna új, kimondottan a Bajnokok Ligájára kialakított stúdiója is. Aztán három évig az RTL+ lesz a foci-BL otthona. Most három olyan emberrel kezdjük meg a Szuperkupa-meccs beharangozását, akiket az elkövetkező években gyakran fognak látni-hallani a BL-közvetítések alkalmával.

A szurkolók többsége valószínűleg látatlanban odaadná a (kupa)győzelmet a spanyol csapatnak a (Bajnokok Ligája-győztes) Real Madrid és az (Európa Ligát megnyerő) Atalanta küzdelmében. 

A BL-stúdiók egyik leendő házigazdája, Haraszti Ádám szerint viszont egyáltalán nem lehet biztosra venni a Real-győzelmet.

Nyilván nem az olaszok az esélyesek, de mivel nagyon különleges stílusban játszanak, jobb napjaikon bárki ellen lehet sanszuk

– véli az Atalantát az elmúlt években nem egyszer közvetítő műsorvezető-kommentátor.

„Főleg így szezon elején, hiszen mind a két csapatnak ez lesz az első tétmérkőzése. Oké, a Real Madrid esetében az utóbbi évtized legsikeresebb klubcsapatáról beszélünk, gyakorlatilag az egész világon. Ugyanakkor az elmúlt években az Atalanta bizonyította, hogy senki sem becsülheti le. Erre a legjobb példa, hogy egyedüli csapatként győzte le az előző idényben a német Leverkusent, az Európa Liga döntőjében.”

Az RTL-en és az RTL+-on láthatják Mbappé debütálását, aki az új Cristiano Ronaldo lehet
Az Atalanta még a verhetetlen Leverkusent is legyőzte, ezzel nyerte meg az Európa Ligát. Fotó: Getty Images

Az MTK vezető játékosmegfigyelőjét, Koppányi Gergelyt viszont nagyon meglepné az Atalanta-siker.

„Nem nagyon látom magam előtt, mégiscsak kupadöntőről van szó. Az Atalanta legfeljebb abba kapaszkodhat bele, hogy tavaly a Liverpoolt is sikerült elkapnia.

A Real Madrid általában azért szokott döntőbe jutni, hogy megnyerje!

De mi lesz a szerepköre Mbappénak?

A madridi focicsapatról könyvet író, ősztől az RTL BL-szakértői csapatát erősítő Koppányit arról is kérdeztük, vajon hol lesz helye a Realon belül az Atalanta ellen debütáló Kylian Mbappénak.

„Ez azért is érdekes kérdés, mert szegény Rodrygo Brazíliában ugyanazt a pozíciót foglalta el, mint a Madridban Vinícius Júnior. De hát most Vinícius a nagyobb név, ezért ő játszhat a bal oldali tükörszélső szerepében, és Rodrygo volt kénytelen átmenni a jobb szélre, vagy esetleg hamis kilencest játszik. 

Most pedig megérkezik Mbappé személyében a harmadik balszélső a Realhoz!

„Mivel nagy dérrel-dúrral harangozták be a franciát, szerintem tőle várják majd a gólokat. Márpedig Madridban már volt egy sikeres kísérlet, amikor egy bal oldali tükörszélsőt átneveltek befejező csatárnak. Ő volt Cristiano Ronaldo. A tippem az, hogy most is ez fog történni. Vinícius Júnior a bal szélen, Rodrygo a másik oldalon, középen legelöl pedig Kylian Mbappé.”

Aki Magyarországon Mbappé debütálását közvetítette

Az RTL kommentátori csapatának tagja lesz ősztől Szarka András is, aki 2015. december 2-án egy átlagosnak tűnő, ám aztán történelmivé nemesülő francia bajnokit közvetített.

„A Monaco a Caent fogadta, és a 88. percben beállt Kylian Mbappé a Monacóba. Az volt az érdekes, hogy a kissrácnak egyetlen játékperce sem volt addig a profiknál. Még csak azt mondták róla, hogy ügyes. 

Illetve amikor készültem a közvetítésre, azt láttam különböző híroldalakon, hogy a Bayern München, az akkor épp más szinten lévő Juventus, valamint a manchesteri csapatok is vinnék.


A Franciaországban megszokott metódus szerint mivel még nem volt profi szerződése a mostanra a világ legjobbjai közé emelkedő Mbappénak, a mezén nem is volt feltüntetve a neve.


„Pár perces debütálás volt, tehát ott túl sokat nem lehetett megtudni róla, az látszott, hogy elképesztően gyors” – mondja a kommentátor, aki azonban az előzetes információk miatt külön odafigyelt a fiatal tehetségre.

Kevésen múlott, hogy nem a Bundesliga II-ben debütált a későbbi világsztár

Mbappét aztán gyorsan magához kötötte a Monaco, máskülönben minimális nevelési költség mellett lecsaptak volna rá a nagycsapatok. 

Érdekesség, hogy kevesebb mint egy évvel a debütálása előtt, 2015 tavaszán a Lipcse leigazolhatta volna a csatárt. A szinte a menedzserként funkcionáló apuka ugyanis elengedte volna az akkor épp a német másodosztályban szereplő együtteshez a fiát, ha annak Ralf Rangnick az edzője. Akkor viszont Rangnick épp nem gondolkodott az edzősködésben, inkább a háttérbe akart vonulni a német klubnál. 

De milyen az élet: később úgy hozta az élet, hogy Rangnicknak mégis le kellett ülnie edzőként a Lipcse kispadjára, ám addigra Mbappéék a szavukat adták Monacóban. Ennyin múlt.

Történelmietlen a kérdés, hogy mi lett volna, ha?

Egy biztos: augusztus 14-én a nagy médiafigyelem közepette a PSG-től a Real Madridhoz igazoló, immár világsztárnak számító Kylian Mbappé bemutatkozik új csapatában.

Igazi csemege lesz ez, amit az RTL és az RTL+ hoz el Magyarországra.

A nyitóképen Kylian Mbappé hivatalos bemutatása mint a Real Madrid új játékosa. Fotó: Reuters

#UEFA#bajnokok ligája#Sport#európai szuperkupa#Kylian Mbappé#real madrid#atalanta

Címlapról ajánljuk