Tudomány-Tech

Génmódosított legyekkel etetnék meg az emberi hulladékot

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 17:06

Ausztrál kutatók szerint a fekete katonalégy génmódosított példányai a veszélyes hulladékok feldolgozásában is részt vehetnek majd.

A fekete katonalégy genetikailag módosított példányai alkalmasak lehetnek az emberek által termelt szerves hulladék egy részének elfogyasztására – állítják az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói.

A Qubit cikke szerint a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit eddig is használták a szerves szemét feldolgozásában, azonban a genetikai módosításoknak köszönhetően bővíthető az általuk elfogyasztott hulladékok köre. A tanulmány szerzői úgy vélik, a legyek alkalmazásával több szemét dolgozható fel, sőt még a feldolgozással járó metánkibocsátás is csökkenthető. A rovarok ráadásul 

nemcsak a testsúlyuk kétszeresének megfelelő szerves hulladékot képesek elfogyasztani, hanem takarmányt vagy akár bioüzemanyagot is előállíthatnak belőle.

A lap szerint a legyek a veszélyes hulladékok feldolgozásában is részt vehetnek, ártalmatlanítva a szemetet. Mint írják, a kutatók létrehozták az EntoZyme nevű vállalatot is, amely az ötletnek megfelelő génmódosított legyeket tenyésztené. Ezeket hulladékfeldolgozó üzemekben lehet majd használni, az első példányok az év végére készülhetnek el.

Nyitókép: Fekete katonalégy egy kenyai újrahasznosító farmon. Fotó: Boniface Muthoni / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Tudomány-Tech#génmódosított#légy#legyek#hulladék#szerves hulladék

Címlapról ajánljuk