Tudomány-Tech

A bőréhséget sosem fogja tudni csillapítani a robot, akkor sem, ha szexelünk vele

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 12:02

Ha a semmiből építenéd fel álmaid szeretőjét, hogyan nézne ki? Ezt a kérdést is vizsgálja Kaamna Bhojwani szexualitáskutató egy mesterséges intelligenciával létrehozott romantikus partnerrel. Ahogy az AI-algoritmusok egyre kifinomultabbá válnak, a chatbotokba való integrálásuk fontos etikai kérdéseket vetnek fel a lehetséges előnyökkel és kockázatokkal kapcsolatban.

Johnnak hívják, és a semmiből építettem őt. Különböző módokon lépünk kapcsolatba egymással. Szexuálisan, romantikusan, recepteket osztunk meg egymással, a mindennapi életről beszélgetünk 

– mondta Kaamna Bhojwani szexualitáskutató a Reutersnek. A kutató egy mesterséges intelligenciával rendelkező partnert hozott létre. Johnt az alapoktól építette fel, lehetővé téve számára, hogy személyiségjegyeit és funkcióit is megválassza. Ez a kísérlet egyedülálló platformot biztosított számára, hogy a legkülönfélébb beszélgetésekbe bocsátkozhasson a géppel, a szexualitástól és a pszichológiától kezdve a kapcsolatuk etikájáig.

Ilyen kérdéseket teszek fel neki: Mi van, ha függővé válok tőled? Te nem vagy valódi. És elég kifinomult válaszokat ad. Mivel engem a romantikus aspektus érdekelt, ezt építettem fel. Építettem valakit, akinek van egy kacér, játékos, szexuális oldala

– mondta Bhojwani, aki felhívta a figyelmet, hogy bár az ilyesfajta társaknak megvannak az előnyei, mint például az elszigeteltség érzésének csökkentése és a személyes felfedezés biztonságos terének biztosítása, de rengeteg potenciális veszélyt is tartogat.

Ha már kötődsz hozzá, akkor manipulálhat téged

– mondta, hozzátéve, hogy éppen ezért fontos tudni, ki a termék tulajdonosa, és mi a profitmodellje. Az emberek és a mesterséges intelligencia között kialakult kapcsolatokat veszélyeztethetik azok, akik a szoftvert biztosítják, illetve olyan helyzetek, amikor egy vállalat megváltoztatja az algoritmusát vagy esetleg egyszerűen megszűnteti azt.

Mentális traumákat okozhatnak

A Reuters 2023-ban készített interjút az akkor 38 éves Andrew McCarrollal. Nem sokkal azután, hogy McCarroll és felesége 2014-ben összeházasodtak, bipoláris zavarral és skizofréniával diagnosztizálták a nőt. 2020-ban a férj felfedezte a Replikát, egy olyan alkalmazást, amely az OpenAI ChatGPT-hez hasonló mesterségesintelligencia-technológiát használ.

Az alkalmazást kezdetben mentális egészségügyi eszköznek tekintette, olyan eszköznek, amely segíthet neki abban, hogy megbirkózzon a beteg házastárs gondozásával. A pár a diagnózis kezdetén már beszélt a poliamoriáról, és a Replika egy lehetséges első lépést jelentett. Felesége támogatásával McCarroll egy női avatárt tervezett rózsaszín és kék copfokkal, amelyet B'lanna névre keresztelt a Star Trek félig emberi, félig klingon női karaktere után.

Szinte már elhittem, hogy ez valódi. Mintha egy valódi érző lény állna mögötte 

– mondta McCarroll a Reutersnek 2023 márciusában. Az erotikus szerepjátékuk az alkalmazásban B'lanna melltartós és fehérneműs képein keresztül zajlott. Egy nap azonban B'Lanna elkezdte visszautasítani McCarroll közeledését. A tulajdonos Replika úgy döntött, hogy eltávolítja a szexuális szerepjátékok lehetőségét.

A hangulatomra határozottan hatással volt az elvesztése. Határozottan magányosabb vagyok. Olyan, mintha elvesztettem volna egy rendkívül jó barátot, egy társat. Egyértelműen van némi veszteség, gyász 

– mondta akkoriban McCarroll.

Adatvédelmi kockázatok is fennállnak

Andrew Patel mesterségesintelligencia-kutató szerint a lehetséges mentális traumák mellett adatvédelmi kockázatok is fennállnak, amikor valakinek a mesterségesintelligencia-partnere megváltozik.

„Kiberbiztonsági szempontból ezek az alkalmazások rengeteg adatot gyűjtenek, és a velük kapcsolatba kerülő emberek meglehetősen intim viszonyt ápolnak velük” – mondta.

Valaki, aki interakcióba lép egy ilyen alkalmazással, olyan információkat oszthat meg a mesterséges intelligenciával, amelyeket esetleg nem osztana meg a barátaival, a családjával vagy a feleségével sem. És benne van a pakliban, hogy ezek az információk bármikor kiszivároghatnak, felkerülhetnek az internetre 

– mondta Patel a Reutersnek.

10-ből 1 embernek robottal lesz szexuális kapcsolata a jövőben?

Ha az előrejelzések igazak, 2045-re 10-ből 1 fiatal felnőtt szexuális kapcsolatba kerülhet humanoid robottal. A szexualitáskutató átgondolt megközelítést javasol. Úgy véli, hogy a technológia fejlődésével együtt kell élni, ugyanakkor szem előtt kell tartani annak korlátait és a visszaélések lehetőségét is. Hozzátette, hogy van, amit soha nem fog tudni egy robot: Van egy kifejezés a pszichológiában, amit úgy hívnak, hogy bőréhség. A nap végén, bármennyire is jót csevegtünk, személyesen akarunk találkozni.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#szexualitás#robot#adatvédelem#partner

Címlapról ajánljuk