Tudomány-Tech

Megdöbbentő felfedezést tettek a tudósok: vasbevonat van a komodói sárkányok fogain

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 16:49

Vasréteget találtak brit tudósok a komodói sárkányok fogain, ami extrakeménnyé és kopásállóvá teszi a fogakat, segítve a sárkányokat, hogy könnyen széttépjék áldozatukat.

A komodói sárkányok újabb brutális tulajdonságára döbbentek rá tudósok. Nem elég, hogy a harapása nagyon erős és mérgező, a farka csapásával pedig bárkit leterít, most kiderült, hogy a fogait vas borítja – derült ki a Guardian cikkéből.

A londoni King's College kutatói vizsgálták több hüllő fogait is, köztük a komodói sárkányokét. A tudósok azt vették észre, hogy a fogaik hegyét és fogazott széleit narancssárga réteg borítja. Közelebbről megvizsgálva azt találták, hogy a zománc koncentrált vasat tartalmaz, ami extrakeménnyé és kopásállóvá teszi a fogakat, segítve a sárkányokat, hogy könnyen széttépjék áldozatukat.

A komodói sárkányok a Föld legnagyobb gyíkjai, három méteresre is megnőnek, a súlyuk pedig a 80 kilót is eléri. Számos indonéz szigeten őshonosak, ahol a kismadaraktól kezdve a vízibivalyokig mindenre vadásznak, nem egyszer embert is öltek. 2007-ben egy gyermek halt meg Komodo szigetén, miután az egyik állat megtámadta. Két évvel később egy gyümölcsszedőt két állat ölt meg, miután leesett egy fáról.

Ezeknek az óriásgyíkoknak a fogai hasonló alakúak, mint a húsevő dinoszauruszoké, amilyen például a Tyrannosaurus rexé volt valaha. A cikk szerint egyébként más hüllők fogain is találtak ilyen vasbevonatot és arra gyanakodnak a kutatók, hogy a dinókén is ilyen volt valaha, csak már nem kimutatható a talált leleteken.

Nyitókép: Pexels.com/Jeffry Surianto

#Tudomány-Tech#komodói sárkány#fog#kutatás#vas#zománc#réteg

Címlapról ajánljuk