Tudomány-Tech

Orosz rakéták ragadtak a háború miatt az európai űrbázison

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 9:26

Ahhoz túl értékesek, hogy szétszedjék, viszont hazaszállítani is csak óriási költséggel lehetne.

Az Európai Űrügynökség dél-amerikai űrközpontjában rekedt két orosz Szojuz hordozórakéta az Ukrajna elleni háború következményeként – tudósít az Euronews.

Mint emlékeztetnek, Oroszország azért bérelt kilövőhelyet a Francia Guyanában található bázison, mert az lényegében az Egyenlítőn fekszik, míg a bajkonuri orosz űrbázis a 48. szélességi fokon, márpedig minél közelebb van a startpozíció az Egyenlítőhöz, a fellőtt űreszköz annál nagyobb energiát vehet át a bolygó forgási sebességéből, és kisebb üzemanyagfelhasználással több hasznos terhet juttathat fel.

A guyanai űrközpont egyik sarkában, silókba zárva található két, egyenként 80 millió dollár értékű, 100 tonna tömegű Szojuz rakéta, amelyeket csak csillagászati költséggel lehetne visszaszállítani Oroszországba, ráadásul az Ukrajna elleni támadás kezdetén az orosz űrügynökség hazarendelte mérnökeit, ezért magasabb szintű diplomáciai egyeztetésre lenne szükség.

Egy helyi tisztviselő szerint mégis zajlik valamilyen megállapodás előkészítése, mert Európának szüksége lenne a helyre saját fejlesztési programjaihoz, de konkrét megoldás még nem merült fel. „Kidobni, eladni nem lehet, mert nem a tiéd, és túl értékes és hasznos ahhoz, hogy szétszereld” – mondta egy szakértő, aki szerint az orosz rakéták kifogástalan állapotban vannak, és nagyon magas technikai minőséget képviselnek. A NASA is számos alkalommal vette igénybe a Szojuz rakéták szolgálatát.

Nyitókép: A Szojuz rakéták kilövőállása Korouban – Fotó: Janne Kieselbach/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#európai űrügynökség#oroszország#francia guyana#szojuz#rakéta

Címlapról ajánljuk