Tudomány-Tech

Elon Musk azt ígéri, humanoid robotjaik már 2026-ban elérhetőek lesznek más cégek számára is, a szakértők kétkednek

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 18:02

Elon Musk az X-en megerősítette, hogy jövőre már a Tesla gyáraiban üzembe akarják helyezni a cég saját gyártású humanoid robotjait

A Tesla jövőre megkezdi a valóban hasznos humanoid robotok kis volumenű gyártását, 2026-ban pedig remélhetőleg már nagyobb számban gyártjuk őket, más cégek számára.

– ezt írta az X-en Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója. A Transformers ihlette nevű humanoid robot, az Optimus fejlesztését 2021. augusztusában jelentette be Musk, és az első prototípust 2022-ben mutatták be – ekkor Musk azt mondta, a robot fontosabb lehet a jövőben a cégnek, mint a Tesla autógyártási üzletága. A humanoid robotok célja az emberi munkaerő kiváltása veszélyes vagy monoton feladatoknál, raktározásban. 

Elon Musk nagy reményeket fűz a cég robotjaihoz: azt reméli, a Tesla jelenlegi nagyjából 580 milliárd dolláros piaci kapitalizációját 25 ezer milliárd dollárig repítené az Optimus piacra dobása – ez nagyjából az összes Apple részvény jelenlegi értékének nyolcszorosa.

Januárban a cég bemutatott egy videót, amin a robot pólót hajtogat, azonban hamar kiderült, hogy a finom mozdulatokat igénylő, látványos manővert a robot nem magától hajtotta végre, hanem egy mérnök mozdulatait másolta – ez a technológia pedig nem új, a hatvanas évek óta létezik.


A Floridai Állami Egyetem robotika professzora, Christian Hubicki az Optimus gyártásáról szóló hírekre azt mondta a Forbes-nak, nem lepné meg, ha még az év vége előtt közzétenne egy videót a Tesla, amin a robot valamilyen egyszerű fizikai munkát végez, de úgy véli, nem lesz egyszerű a robotokat ennyi idő alatt arra felkészíteni, hogy egy konkrét vevő is hasznosnak találja őket. Egy másik robotikai és mesterséges intelligencia-szakértő, John Aitken szerint Musk cégének humanoid robotjai nehezen fogják legyűrni a már létező ipari robotokat a piacon, mint mondta, „ez egy nagyon bonyolult technológia olyan feladatokra, amiket már most jobban meg tudunk oldani.”

Egy szintén a Forbes-nak nyilatkozó tőzsdei szakértő, Gordon Johnson szerint Elon Musk állítása abszurd, és nincs esély rá, hogy jövőre munkába álljon a robot. Mint fogalmazott, a jövő évi határidőnek „semmi értelme és a befektetési csalás határán billeg”, a robottal kapcsolatos bejelentések pedig csak a Tesla részvényárfolyamát hivatottak felpumpálni. „Nincs termék” – tette hozzá. 

Nyitókép: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Címlapról ajánljuk