Tudomány-Tech

Kiberkémkedéssel gyanúsítanak egy norvég űrközpontban dolgozó magyar férfit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 9. 15:43

A magyar férfi a rendőrségi gyanúsítás szerint betört az Isar Aerospace Norge számítógépes rendszerébe, ahová kémprogramot telepített, és fájlokat másolt le.

Büntetőeljárás indult egy magyar férfi ellen Norvégiában, aki a rendőrség gyanúja szerint betört az Isar Aerospace Norge számítógépes rendszerébe, ahová kémprogramot telepített, és fájlokat másolt le. A hírről a 24.hu számolt be elsőként a norvég közmédia (NRK) tudósítására hivatkozva.

A 30-as éveiben járó magyar férfi korábban a német Isar Aerospace űripari vállalat norvég leányvállalatánál dolgozott (az egyelőre nem világos, hogy bűncselekmény állítólagos elkövetése idején még alkalmazásban állt-e). A cég hordozórakétákat fejleszt, amikkel műholdakat állítanak Föld körüli pályára. Az Isar Aerospace Norge Andøya szigetén üzemeltet űrközpontot, ahonnan az Európai Űrügynökség megbízásából hamarosan rakétákat indítanak az űrbe.

Az Isar által fejlesztett Spectrum egy 28 méter magas kétlépcsős rakéta, amivel akár egytonnás terheket is Föld körüli pályára lehet majd állítani. Ha a sikeres tesztek után beindulnak a rakétastartok, akkor az andøyai lesz Európa első űrkikötője, ahonnan katonai küldetések is indulhatnak majd.

A férfit június 27-én fogták el, miután kiderült, hogy engedély nélkül lépett be a cég informatikai rendszerébe és az egyik céges laptopra kémprogramot installált. Ügyvédje szerint a magyar férfi tagadja bűnösségét.

A gyanúsított akár két év börtönt is kaphat, jelenleg előzetes letartóztatásban van, amit várhatóan a hétvégén meghosszabbítanak.

Nyitókép: Isar Aerospace / ESA

#Tudomány-Tech#norvégia#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#isar#kiberbűnözés#kémkedés

Címlapról ajánljuk