Tudomány-Tech

A Facebook a felhasználók személyes adataival tanítaná be a mesterséges intelligenciáját

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 17:14

Nemzetközi adatvédelmi szervezetek léphetnek fel a vállalat ellen.

A Meta a mesterséges intelligencia betanítására fel kívánja használni a felhasználók személyes adatait, ami ellen az osztrák NOYB jogvédő csoport panaszt tett, közölte az MTI. A NOYB felszólította az adatvédelmi hatóságokat több európai országban, hogy azonnal lépjenek fel a Meta ellen. A cég új adatkezelési gyakorlata június 26-án lép életbe, és lehetővé teszi a felhasználók személyes bejegyzéseinek, fotóinak és nyomkövetési adatainak felhasználását az új AI-technológia fejlesztéséhez.

A Meta állítása szerint csak nyilvánosan elérhető és engedélyezett adatokat használ, azonban a felhasználóknak küldött üzenetek szerint a cég olyan emberek adatait is feldolgozhatja, akik nem használják a Meta termékeit, de megjelennek más felhasználók által megosztott tartalmakban. A Meta szerint adatkezelési gyakorlatuk összhangban van az adatvédelmi törvényekkel és más technológiai vállalatok gyakorlatával Európában.

A NOYB már több panaszt nyújtott be a Meta és más nagy technológiai vállalatok ellen a GDPR megsértése miatt, amelyek akár jelentős bírságokkal is járhatnak. Max Schrems, a NOYB alapítója szerint a Meta jogos érdekre hivatkozása nem indokolja a felhasználók adatainak ilyen jellegű felhasználását, és a vállalat figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság ítéleteit.

Nyitókép: Eric S. Sesser / EPA / MTI

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#ai#facebook#meta#személyes adatok

Címlapról ajánljuk