Tudomány-Tech

Első fia születése után két évvel derült ki, hogy két méhe van, második fiát a másik méhében hordta ki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 6. 13:55

Rendkívül ritka nemi szervi rendellenességben szenved a 28 éves Shannon Webster, akinek két vaginája, két méhszája és két méhe van. Az orvosok csak első fia születése után két évvel jöttek rá minderre. 

Uterus didelphys – így hívják latinul azt a nemi szervi rendellenességet, amiben ezer nőből egy-kettő szenvedhet a világban. A Mirror cikke szerint a most 28 éves Shannon Webster is ebben a fejlődési rendellenességgel él: születése óta két vaginája, két méhszája és két méhe van.

A kétméhűség sok esetben rejtett maradhat, mint az történt basingstoke-i kórházi titkár esetében is. 14 éves koráig semmi gyanús körülmény nem merült fel nála, és miután menstruálni kezdett, a rendszerint rendkívül erős vérzés és ájulásig fájdalmas görcsök miatt is csak fájdalomcsillapítót írt fel neki orvosa.

Amikor elkezdett nemi életet élni, akkor a fájdalmas együttlétek miatt lettek panaszai, de nőgyógyásza szerint ennek oka a szűk hüvely volt. A bőséges menstrációs vérzés miatt már felnőtt pelenkát viselő nő kilenc évvel ezelőtt esett először teherbe, és 2014-ben császármetszéssel egészséges fiút hozott a világra.

Első terhessége és a szülés során sem vette észre senki, hogy Shannon Websternek két vaginája, két méhszája és két méhe van. Minderre csak két évvel később derült fény, amikor ismét teherbe esett, majd elvetélt. A vetélés miatt elvégzett alaposabb ultrahangos vizsgálat során szúrta ki az egyik orvos, hogy a monitoron két méhet lát.

Amikor Shannon Webster második fiával lett terhes, a nőgyógyász egy vizsgálat során azt közölte vele, hogy nemcsak két méhe, de két méhszája és két vaginája is van. Az újabb alaposabb orvosi vizsgálat során megállapították, hogy első gyerekét a bal oldali méhében hordta ki, míg második magzata a jobb oldali méhében kezdett fejlődni. 2017-ben ő is császármetszéssel született meg – a kórház orvosai pedig csodájára jártak: 

Úgy éreztem magam, mint egy múzeumi tárgy, sorra jöttek, hogy megcsodálják a két méhemet.

Második fia születése után négy hónappal Shannon Webster műtétnek vetette alá magát: eltávolíttatta a két hüvelye közti válaszfalat. Később talált olyan gyógyszert is, ami segített kordában tartani kínzó menstruációs görcseit. A vérzés azonban így is szokatlanul erős maradt, az orvosok szerint azért, mert a nő két különálló méhében egyszerre történt peteérés, azaz Shannon Webster egyszerre két menstruáció miatt szenvedett.

@shannonwebster3

Always and forever my darlings❤️❤️

♬ Get You The Moon - Kina


2020-ban méhen kívüli terhesség alakult ki nála, ami miatt eltávolították a bal petevezetékét. Az orvosok szerint már nagyon kicsi az esély arra, hogy újra teherbe essen. Mivel fogamzásgátlót is szedni kezdett, 2023 szeptembere óta nem volt menzesze. Shannon a TikTokon így hívta fel a figyelmet arra, hogy létezik az övéhez hasonló női szervi rendellenesség:

@shannonwebster3 2 wombs, 2 cervix and 2 vaginas was not what I expected to hear!!🤦🏼‍♀️ I am wanting to spread awareness of my crazy story to try and help others❤️ @jadie 2023 ♬ Oh No - Kreepa


Nyitókép: Mme Mim / Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#tudomány#egészség#méh#kétméhűség

Címlapról ajánljuk