Tudomány-Tech

Riadót fújtak az ázsiai óriás lódarazsak miatt

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 8:27

Az ázsiai lódarazsak veszélyt jelentenek a méhekre és más beporzókra.

Az ázsiai lódarazsak száma növekszik az Egyesült Királyságban, idén nyáron egyre több helyen fordulhatnak elő, írja a LADBible. Májusban tíz, az év első felében pedig összesen tizenöt észlelés történt, mindhárom a briteknél: Kentnél, Sussexnél és Kelet-London közelében. Ezek a rovarok rendkívül szívósak, túlélték a brit telet, erre korábban még nem volt példa, hogy átteleltek. A szakemberek aggódnak, a szigetországi őshonos méhpopuláció miatt.

A Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium rekordnak számít, 72 darázsfészket jelentett az elmúlt egy évben. Az ázsiai lódarazsak komoly veszélyt jelentenek a méhekre és más beporzókra, egyetlen ázsiai lódarázs akár 50 méhet is elpusztíthat egy nap alatt.

Ezek a rovarok eredetileg Délkelet-Ázsiából érkeztek Franciaországba 2004-ben (vélhetően egy teherhajón), azóta terjedtek el Európában is. A jelenlegi helyzetben Kent a legfertőzöttebb terület az Egyesült Királyságban, ahol több észlelés is történt.

Az emberek figyelmét felhívják, hogy jelentkezzenek az ázsiai lódarazsakkal kapcsolatos észleléseikkel az erre kifejlesztett hivatalos applikáción keresztül. Ian Campbell, a Brit Méhészek Szövetségének tagja szerint az ázsiai lódarazsak véglegesen megtelepedhetnek az országban a következő években, így fel kell készülni rá, hogy jó ideig maradnak majd.

Az RTL Híradó tavaly mutatta be, hogy Magyarországon is megjelentek az ázsiai lódarazsak. A Győr-Moson-Sopron megyei Kimlén egy méhészetben tűntek fel augusztus második felében:


Nyitókép: Didier Descouens / Wikipedia

#Tudomány-Tech#lódarázs#ázsia#egyesült királyság#invazív

Címlapról ajánljuk