Tudomány-Tech

Egy civilizálóciótól elszigetelt törzs internetet kapott, a reakciójuk meglepő volt

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 8:17

Ami nélkül mi ma már alig tudunk élni, arra nekik soha nem volt szükségük. Legalábbis eddig ez volt a helyzet.

Egy távoli, a civilizációtól elszigetelten élő brazil törzs, a marubo nép nagysebességű internethez kapott hozzáférést Elon Musk Starlink műholdas szolgáltatásán keresztül. A reakciójuk nem egészen olyan volt, mint amire vártak, írja a LADBible.

A marubo törzs tagjai a brazil Ituí folyó mentén élnek, közösségi kunyhókban laknak, és korábban soha nem volt internetük. Miután azonban Musk 2022-ben elindította a Starlink szolgáltatást Brazíliában, a 2000 fős közösség az elmúlt kilenc hónapban böngészhetett az interneten, ehhez kaptak eszközöket is.

A törzs tagjai két antennát cipeltek hazáig az Amazonas esőerdején keresztül, ezeken keresztül kaptak szupergyors hozzáférést. Amikor megérkezett az internet, mindenki boldog volt. Most már hozzáférnek a közösségi médiához, tudnak böngészni, videókat nézni a világhálón.

A törzs egyik tagja szerint az internet lustává tette az embereket, ráadásul a fiatalok elkezdték a „fehér emberek” szokásait felvenni. Ugyanakkor az illető azt is kérte, hogy ne vegyék el tőlük az internetet.

A törzs egyik vezetője hálás volt az internet oktatási előnyeiért, de aggódott amiatt, hogy gyerekei lövöldözős videojátékokat kezdtek játszani. Emellett aggódott a felnőtt filmek tartalma miatt is, attól félve, hogy a fiatalok megpróbálják utánozni az ott látottakat.

Az internet azonban életmentő lehetőségeket is hozott, például gyorsabb segítséget kérhetnek vészhelyzetekben, mint korábban, amikor rádiókon keresztül kellett üzeneteket továbbítaniuk.

A törzs vezetője szerint az internet több hasznot hoz, mint ártalmat, és a törzs vezetői egyetértenek abban, hogy már nem is tudnának internet nélkül élni.

Nyitókép (illusztráció): GettyImages

#Tudomány-Tech#civilizáció#törzs#internet#Starlink#reakció

Címlapról ajánljuk