Tudomány-Tech

Vállra kenhető gél hozhatja el a férfi fogamzásgátlást

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 19:15

Vállra kenhető, férfiak számára készített hormonális fogamzásgátló géllel kísérleteznek az Egyesült Államokban.

Ígéretes eredményeket mutat egy férfiak számára fejlesztett hormonális fogamzásgátló gél, amit naponta egyszer kell a vállakra felkenni – számol be róla a New York Post.

A kutatók célja, hogy létrehozzanak egy biztonságos, hatékony és megbízható fogamzásgátló módszert kifejezetten férfiaknak, amely visszafordítható. A kutatók eredményeit vasárnap jelentették be az Endocrine Society bostoni ülésén. A klinikai vizsgálatban 222, 18-50 év közötti férfi vett részt, akik mindannyian naponta körülbelül egy teáskanálnyi hormongélt kentek a vállukra-lapockájukra.

A gél egyébként tesztoszteront és szegeszteron-acetátot tartalmaz, amely a női hüvelygyűrű egyik összetevője. A kutatók úgy gondolják, ez megakadályozza a férfiak spermatermelését anélkül, hogy csökkentené a libidót vagy egyéb mellékhatásokat okozna. A kutatók most azt vizsgálják, hogy a gél mégis mennyire működik a gyakorlatban. A vizsgálatban résztvevőknek emiatt elkötelezett monogám kapcsolatban kell élniük, és egy éven keresztül havonta legalább egyszer közösülniük kell.

Noha a kutatások folyamatosak az elmúlt évtizedekben, jelenlegi nincsen szövetségi szinten engedélyezett fogamzásgátló gyógyszer a férfiak számára az Egyesült Államokban. A tudósok szerint ez azért van így, mert nem finanszírozzák a kutatásaikat. A kísérlet egyik résztvevője a sajtónak egyébként elmondta, hogy a gél könnyen használható volt, és minimális mellékhatásokkal szembesült. 

Olyan szaga volt, mint a kézfertőtlenítőnek, és úgy is nézett ki

– nyilatkozta az önkéntes az NBC Newsnak.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#fogamzásgátlás#fogamzásgátló#férfiak#nem kívánt terhesség#hormon#kísérleti gyógymód

Címlapról ajánljuk