Tudomány-Tech

Az állam minden eddiginél több adatot kért a Facebooktól a magyar felhasználókról

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 14:55

Tavaly kétszer annyiszor igényeltek adatot a Facebooktól a magyar hatóságok, mint két évvel azelőtt. A Meta az esetek több mint felében eleget is tett nekik.

Közel 2700 Facebook-felhasználó tevékenységéről kértek ki tájékoztatást a magyar hatóságok tavaly: kétszer annyi felhasználói adatokra vonatkozó kérvényt küldtek, mint 2021-ben. A Meta az esetek kevesebb, mint hatvan százalékában tett eleget ezen kéréseknek.

A most közzétett átláthatósági jelentés szerint 1083 darab kormányzati adatkérést kaptak 2023 második félévében itthonról. Ezek szintén rekordszámú, 1267 ember, vagy oldal adataira vonatkoznak (egyszerre több személyről, vagy oldalról is kérhettek tájékoztatást).

Az évben összesen 2116 kérvénnyel fordultak a közösségi médiaszolgáltatóhoz. Ezekben 2680 Facebook-fiókról kért információt. A megkeresések legnagyobb részében bírósági ügyekre hivatkoztak, de összesen húsz „vészhelyzeti kérelem” is akadt, ám a Meta nem részletezi, pontosan milyen ügyekben.

Az első félévben a Facebook az esetek 50,63 százalékban adott érdemi választ, a második felében az ügyek kétharmadánál, 65,93 százalékában küldtek bármilyen információt, írja a Portfolio. A kikért adatok sok dologra vonatkozhatnak:

  • az eszköz típusára,
  • a belépés földrajzi helyére,
  • kapcsolati hálókra,
  • üzenetadatokra,
  • valamint a feltöltött képek adataira is.

A hatóságoknak általában szigorú eljárással kell igazolniuk, hogy tényleg jogosan kérik ki az adatokat: házkutatási parancsot, vagy bírósági végzést kell beszerezniük. A kormányok és titkosszolgálataik azonben egyre gyakrabban próbálnak meg ezek nélkül hozzájutni személyes adatokhoz.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#facebook#meta#állam#felhasználó#magyar#adat#kérelem

Címlapról ajánljuk