Tudomány-Tech

Születésnapján talált egy dinoszauruszt, most dollármilliomos lehet

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 17:31

Mintegy 4-6 millió dollárt kereshet egy férfi, aki talált egy dinoszauruszt a birtokán a születésnapján.

Egy sztegoszaurusz csontváz több millió dollárhoz segítheti hozzá a megtalálóját New Yorkban – írja a BBC. A csontváz rendkívüli árát az adja, hogy ilyen dínófosszíliát még soha nem árvereztek el.

A csontok megtalálása sem mindennapi. Egy bizonyos Jason Cooper a 45. születésnapján ment egy barátjával sétálni a csaknem százhektáros birtokán. A dínófanatikus férfi azt mondta, a legjobb szülinapi ajándék számára az lenne, ha találnának egy csontvázat. Bejött, de azért volt rá esély. A colorádói területetet, ahol a férfi él úgy hívják, hogy Morrison Formáció, ami egy jura időszakból származó üledékes kőzetszakasz és kb. olyan a dinoszaurusz-mániákusok számára, mint az aranyásóknak Kalifornia volt a 19. században, meglehetősen sok lelet bukkant már ott elő.

Születésnapján talált egy dinoszauruszt, most dollármilliomos lehet
Így nézhetett ki egy sztegoszaurusz. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


Maga Cooper már korábban is kiásott hat dinót. Amikor a barátjával sétáltak, egyszer csak kiszúrtak egy combcsontot, ami egy sziklából állt ki, majd nem sokkal később egy csigolya is előkerült. Végül több hónap alatt kiszedték az összes csontot, amelyeket megtisztítottak majd összeraktak. Az Apexnek elnevezett sztegoszaurusznak a 70 százalékát találták meg, ami egészen jónak számít, 100 százalékosan soha nem találnak meg dinókat.

Ennyi maradt belőle:


Apexről a vizsgálatok során kiderült, hogy nem erőszakos halált halt, hosszú életet tudhatott magáénak. A magassága 3,5 méter volt, a hossza pedig 9-10 méter. Most a Sotheby's manhattani irodaházába kerül át, ahol összerakják az érdeklődők számára.

Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem paleontológia professzora szerint szégyen, hogy így eladhatnak egy ilyen ritka csontvázat, ami jó eséllyel egy dúsgazdag ember gyűjteményét fogja díszíteni és nem múzeumba fog kerülni. Az Egyesült Államokban, aki a saját birtokán talál egy dinoszauruszt, tetszése szerint azt tehet vele, amit akar, így akár el is adhatja.

Jason Cooper az előzetes becslések szerint 4-6 millió dollárt kereshet a szenvedélyével.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Getty Images/Mike Kemp

#Tudomány-Tech#sztegoszaurusz#fosszília#csontváz#dinoszaurusz#eladás#árverés

Címlapról ajánljuk