Tudomány-Tech

Megint lemenne a Titanic roncsaihoz egy amerikai milliárdos

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 11:36

Tavaly júniusban a Titan tengeralattjáró öt utasa életét vesztette.

Egy amerikai milliárdos újabb utat tervez a Titanic roncsaihoz egy mélytengeri tengeralattjáróval, hogy bebizonyítsa, az óceán felfedezése nem mindig végződik tragédiával. Az ingatlanmágnás Larry Connor ugyanarra az útra készül, amely során tavaly júniusban a Titan tengeralattjáró öt utasa életét vesztette, írja a LADBible.

A Titan tengeralattjáró, melyet az OceanGate nevű cég készített, jelentős hiányosságokkal bírt, sokan figyelmeztették a cég vezetőjét, hogy a jármű nem lesz biztonságos a brutális mélységben. A Titan végül az óriási víznyomás és anyaghibák miatt katasztrofális balesetet szenvedett.

Larry Connor 74 éves pénzember a Triton Submarines társalapítójával, Patrick Lahey-vel közösen tervez egy merülést a Titanic roncsaihoz egy 20 millió dollár értékű, két személyes tengeralattjáróval, melyet Triton 4000/2 Abyssal Explorer-nek neveztek el. Ez a tengeralattjáró 4000 méteres mélységig képes merülni, ami mintegy 200 méterrel mélyebb, mint az a pont ahová a Titanic roncsai lesüllyedtek.

Connor, aki egyébként civil űrhajós is, azt mondta, hogy a Triton tengeralattjáró képes többször is biztonságosan megtenni az utat. Céljuk, hogy bebizonyítsák: a mélytengeri felfedezés biztonságosan is megvalósítható. Lahey, aki már két alkalommal is lemerült a világ legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba, korábban kritikával illette az OceanGate vezetőjét és a Titan biztonsági szabványait.

Connor és Lahey nem árultak el pontos dátumot a Titanic-hoz tervezett útjukról, de biztos, hogy az egész világ figyelni fogja az eseményt, ha megvalósul.

Az RTL Híradójának riportja a Titanról:

Nyitókép: RTL

#Tudomány-Tech#titan#tengeralattjáró#utas#larry connor

Címlapról ajánljuk