Tudomány-Tech

A Google szerint Obama muszlim, ragasztós sajtot kell rakni a pizzára, és követ enni jó dolog

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 14:16

Kínos válaszokat kezdett el adni a Google mesterséges intelligenciával felturbózott keresője. Úgy tűnik, nem érti a viccet.

A Google közlése szerint nagyrészt ragyogóan működik az mesterséges intelligenciával erősített keresőjük, de az elmúlt héten széles körben nevetség tárgyává vált a kísérleti, de az Egyesült Államokban mindenki számára elérhetővé tett „AI Overviews” válaszai egyes kérdésekre.

Benzines spagetti, ragasztós pizza

Arra a kérdésre, hogy gyorsabban lehet-e spagettit főzni benzinnel, közölte, hogy nem, ugyanakkor hozzátette, hogy „de használhatsz benzint egy csípős spagettihez”, és megadott egy receptet is, amiben azt javasolta, hogy a felhasználó benzinben pirítson hagymát és fokhagymát.

Amikor azt kérdezték, hogyan lehet elérni, hogy a sajt jól tapadjon a pizzához, azt ajánlotta, hogy keverjenek a sajthoz egy „nem mérgező ragasztót a pizzaszószhoz”.

A „mennyi követ egyek meg egy nap?” kérdésre válaszolva közölte, hogy napi egy kisebb követ kéne enniük az embereknek, a kövekben található vitaminok és ásványi anyagok miatt. Emellett a Google AI Overviews szerint „a tudósok szerint 5-10 percen át biztonságos a napba nézni, vagy 30 percig, akinek sötétebb a bőre”.

Az amerikai elnökökkel kapcsolatban kijelentette, hogy közülük csak 17-en voltak fehérek (valójában egy kivételével mindegyik fehér volt), és az Egyesült Államoknak „egy muzulmán elnöke volt, Barack Hussein Obama”, aki valójában keresztény.

A Google több lapnak is elküldött közleményében azzal védekezett, hogy ezek a válaszok ritkaságnak számítanak, és „szokatlan kérdésekre” érkeztek, és azokat igyekeznek megváltoztatni. A beszámolók szerint 

a hibás válaszokat egyebek mellett viccelődő Reddit-posztokból és az Onion szatirikus lap komolynak hitt cikkeiből szedte a mesterséges intelligencia.

Nyitókép: REUTERS/Steve Marcus

 

#Tudomány-Tech#google#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk